Hirotesia noului protopop al Protopopiatului Iași 1

În Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași a avut loc ieri, 23 august 2011, întâlnirea lunară a preoților din Protopopiatul Iași 1, prezidată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după cum ne informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. În cadrul acestei întâlniri a fost hirotesit protopop al Protopopiatului Iași 1 pr. Toma Gradinaciuc, parohul parohiei ‘Sfântul Apostol Toma’ din cartierul ieșean Alexandru cel Bun.

Preoții Protopopiatului Iași 1 au un nou protopop în persoana părintelui Toma Gradinaciuc, aceasta ca urmare a deciziei Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor întrunit în ședința din 19 august 2011, prezidată de IPS Părinte Mitropolit Teofan. În urma acestei ședințe, s-a decis încetarea, începând cu data de 1 septembrie 2011, a activității de protopop al Protopopiatului Iași 1 pentru părintele Constantin Andrei.

Înalt Preasfințitul Teofan a remarcat în cuvântul adresat preoților prezenți ieri la întâlnirea lunară că a hotărât ca părintele Toma Gradinaciuc să preia lucrarea de protopop al Protopopiatului Iași 1 pentru un mandat de patru ani. ‘M-am oprit asupra părintelui Toma din mai multe considerente. Am considerat că este bine ca noul protopop să aibă parohie în oraș, pentru a fi mai aproape de sediul protopopiatului și de Centrul eparhial. Pe de altă parte, părintele Toma a ajuns la vârsta unei maturități experimentate, construind o foarte frumoasă biserică, fiind unul dintre puținii preoți care a reușit să gestioneze un așezământ social prin intermediul căruia un număr considerabil de copii pot să studieze, fiind îngrijiți șapte zile din șapte. Părintele Toma are responsabilitatea de a veghea la buna rânduială din protopopiat. Îi cer părintelui Toma să continue lucrarea din Protopopiatul Iași 1, așa cum a împlinit-o până acum părintele Constantin Andrei, și să sesizeze acele locuri unde trebuie lucrat mai intens. Mulțumesc părintelui Constantin Andrei pentru toată lucrarea săvârșită ca preot și ca protopop, urmând să-și continue activitatea la Biserica Bărboi din Iași. Să-l sprijiniți și să-l ascultați pe părintele protopop Toma Gradinaciuc. Cuvântul protopopului este cuvântul mitropolitului’, a explicat IPS Teofan.

‘Am parcurs împreună perioada cea mai dificilă post-decembristă’

Părintele protopop Constantin Andrei a prezentat ordinea de zi a întrunirii preoților din Protopopiatul Iași 1: normele generale pentru prevenirea și stingerea incendiilor, prezentarea proiectului privind metodologia inventarierii bunurilor parohiale și afișarea programului liturgic pe ușa bisericii. Apoi, părintele protopop Constantin Andrei a trecut în revistă cei 20 de ani de activitate în fruntea Protopopiatului Iași 1. ‘Am parcurs împreună perioada cea mai dificilă post-decembristă, o perioadă de foc. Am fost ales de preacucerniciile voastre, pentru care vă mulțumesc. Consider că alegerea părintelui Toma Gradinaciuc în funcția de protopop este una dreaptă și înțeleaptă. În cei 20 de ani de activitate s-au zidit 53 de biserici în Protopopiatul Iași 1, în afară de bisericile care s-au reparat capital sau care s-au pictat. Una dintre frumoasele împliniri pe care le-am avut, și vă aparține preacucerniciilor voastre, este faptul că ați contribuit la renașterea bisericii de la Spitalul Militar din Iași. A fost important că am reușit cu toții să salvăm acea biserică. Una dintre marile bucurii a fost readucerea clădirii de la SC IPROCHIM SA în ograda Bisericii. Acest demers a însemnat foarte multe audiențe și drumuri la București. După înființarea Protopopiatului Iași 1, în anul 1990 am obținut clădirea în care își desfășoară activitatea cancelaria protopopiatului. Să ne amintim și de reabilitarea clădirii Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, după ce s-a mutat în noul sediu, dar și de crucea de pe Bucium, care a fost ridicată prin contribuția preoților din Protopopiatul Iași 1, având sprijinul celor din Protopopiatul Iași 2. Toate aceste lucruri au însemnat osteneală și contribuția preacucerniciilor voastre. Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru că mi-a dat putere și capacitate. Dumnezeu m-a ajutat să conduc și mulțumesc pentru tot ce mi-a dat. Eu am iubit, iubesc și voi iubi Biserica, care a contat în primul rând pentru mine. Mulțumesc Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru că a avut încredere în mine, pentru că m-a încurajat foarte mult și m-a povățuit. Pentru activitatea pe care am derulat-o am un cuvânt de mulțumire pentru PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care a fost ca un adevărat părinte, întărindu-ne foarte mult autoritatea și fiind prezent cu noi. Mulțumesc Înalt Preasfințitului Teofan pentru permisiunea de a continua încă trei ani activitatea, de la venirea Înalt Preasfinției Sale în scaunul mitropolitan al Moldovei și Bucovinei. Cuvânt de mulțumire am pentru părinții consilieri, pentru buna colaborare și pentru colaboratorii cancelariei protopopiatului’, s-a exprimat pr. protopop Constantin Andrei.

‘Îmi voi da toată silința pentru a fi o punte bună de legătură între frățiile voastre și IPS Teofan’

Părintele Toma Gradinaciuc, noul protopop al Protopopiatului Iași 1, a explicat că momentul instalării în demnitatea de protopop este unul deosebit. ‘Am auzit multe lucruri frumoase la adresa părintelui Constantin Andrei, care își încheie mandatul. Nădăjduiesc, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu rugăciunile Înalt Preasfințitului Teofan, cu rugăciunile sfințiilor voastre, să pot face față acestei chemări. Mulțumesc Înalt Preasfințitului Teofan pentru încrederea acordată și părintelui protopop Constantin Andrei, care l-a însoțit pe PS Calinic Botoșăneanul la punerea pietrei de temelie a Bisericii ‘Sfântul Apostol Toma’. Vreau să-i asigur pe preoții din Protopopiatul Iași 1 că îmi voi da toată silința pentru a fi o punte bună de legătură între frățiile voastre și IPS Teofan, care va dirija activitatea ce se va desfășura’, a spus pr. Toma Gradinaciuc.

În Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ – vechea Catedrală mitropolitană, părintele Toma Gradinaciuc a fost hirotesit protopop de IPS Părinte Mitropolit Teofan, în prezența preoților din Protopopiatul Iași 1. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oferit fostului protopop Constantin Andrei o icoană cu Sfinții Împărați Constantin și Elena, în semn de prețuire pentru toată activitatea derulată în cei 20 de ani la Protopopiatul Iași 1.

Comentarii Facebook


Știri recente