Hirotesia noii starețe de la Mănăstirea Războieni

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit, ieri, 7 decembrie 2012, la Mănăstirea Războieni din județul Neamț slujba de hirotesie întru stareță a stavroforei Olimpiada Neacșu, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent ieri la Mănăstirea Războieni din județul Neamț, unde a oficiat slujba Sfintei Liturghii în sobor de preoți și diaconi, după care a săvârșit slujba de hirotesie întru stareță a stavroforei Olimpiada Neacșu.

La final, IPS Teofan a rostit un scurt cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre responsabilitatea stăreției. „Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim la Mănăstirea Războieni, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu ocazia unui eveniment important din viața acestei obști. După retragerea la mănăstirea de metanie a maicii starețe Acachia, obștea Mănăstirii Războieni este chemată să continue și să intensifice, prin noua stareță numită, lucrarea începută, să o adâncească și să o întărească, pentru ca această sfântă mănăstire, împreună cu celelalte așezări monahale, să formeze lanțul cetăților de mântuire pentru sufletele monahilor și monahiilor ce viețuiesc în ele, dar și pentru mângâierea sufletească a credincioșilor laici. Rugăm pe Dumnezeu să-i dăruiască noii starețe Olimpiada putere să mențină candela credinței aprinsă, rugăciunea puternică și rânduiala pe care ne-au dat-o nouă Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Benedict de Nursia, Sfântul Pahomie cel Mare, Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, Sfântul Paisie Velicicovski, preacuviosul părintele nostru Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria și cei asemenea lor, care s-au aplecat asupra a ceea ce trebuie să fie viața călugărească”.

Mai multe detalii despre numirea și profilul noii starețe a Mănăstirii Războieni ne-a oferit arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor: „În timpul regimului comunist, ca multe alte așezări monahale, Mănăstirea Războieni a fost închisă și multe din chilii au fost lăsate să se ruineze. La scurt timp după redeschiderea ei, stavrofora Olimpiada, noua stareță a Mănăstirii Războieni, a fost trimisă de la Văratec, mănăstirea de metanie, să întărească mica obște ce purta durerile renașterii mănăstirii. Anul 1996, al prăznuirii a 500 de ani de la ctitorirea mănăstirii, a fost pentru stavrofora Olimpiada încărcat de grija pregătirilor marii sărbători, dar și de bucuria închegării obștii. Acum, după mulți ani de osteneală și ascultare, ani în care obștea s-a întărit și s-a mărit, stavrofora Olimpiada preia toiagul de stareță cu nădejdea ca și în această grea ascultare să aducă roadă binecuvântată și bineplăcută lui Dumnezeu și oamenilor.”

Mănăstirea Războieni a fost construită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în anul 1496, la 20 de ani de la Bătălia de la Valea Albă (1476), întru pomenirea oștenilor moldoveni căzuți în acea luptă. Ea se află la o distanță de 26 km de orașul Piatra Neamț, în satul Războieni și îi are ca și ocrotitori spirituali pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți de Biserica noastră în data de 8 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente