Harul sfințitor a coborât peste Biserica de la Târsa

În Duminica a XIX-a după Rusalii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a binecuvântat lucrările de restaurare realizate la Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ din filia Târsa, Parohia Luncani, județul Hunedoara, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Pe 3 octombrie, credincioșii din localitatea Târsa, județul Hunedoara, au îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-l primi în mijlocul lor pe Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei. Bucuria întâlnirii cu episcopul a reprezentat pentru enoriașii parohiei un moment de adevărată înălțare duhovnicească, mai ales pentru faptul că prezența Preasfinției Sale a avut ca scop binecuvântarea finalizării lucrărilor de restaurare efectuate la biserica parohială închinată Nașterii Maicii Domnului.

Bucuria prilejuită de prezența și săvârșirea Sfintei Liturghii de PS Episcop Gurie în mijlocul comunității din satul Târsa a fost desăvârșită prin acordarea distincției de sachelar preotului paroh Mihai Ciuhat și înmânarea unor gramate de mulțumire persoanelor care au contribuit substanțial la restaurarea bisericii.

La finalul Sfintei Liturghii, episcopul hunedorenilor a rostit un cuvânt de învățătură, mulțumind tuturor pentru dragostea și devotamentul arătat față de sfânta biserică prin participarea activă la viața bisericii noastre strămoșești.

Mărturia istoriei zbuciumate a românilor hunedoreni

Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ din satul Târsa are o istorie extrem de interesantă, menită să pună în reflecția vremurilor contemporane episoade din viața românilor hunedoreni, locuitori ai acestor meleaguri încărcate de istorie.

Situată la o altitudine de aproximativ 900 m, biserica din satul Târsa a fost inițial construită din lemn, iar în timpul Primului Război Mondial avea să fie scrisă o ‘pagină’ tristă din istoria acestui lăcaș de închinare, ca urmare a faptului că a fost mistuită de flăcări în urma unui incendiu provocat.

Lucrările de construcție pentru o nouă biserică au început abia în anul 1939, fiind finalizate în anul 1945, arhitectura acesteia având la bază o structură lemnoasă, asemenea bisericii vechi.

În decursul timpului, greutățile vremurilor, dar mai ales așezarea topografică și-au lăsat vizibil amprenta asupra construcției menite să mențină vie unitatea religioasă a sătenilor prin participarea la Sfânta Liturghie și la toate celelalte sfinte slujbe.

Lucrările de renovare la Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ din Târsa în forma vizibilă astăzi au avut la bază trei factori decisivi: osârdia și osteneala preotului paroh Mihai Ciuhat, sprijinul financiar oferit cu mărinimie de Gheorghe Grecu și, nu în ultimul rând, râvna enoriașilor care cu însuflețire au participat la finalizarea lucrărilor.

Comentarii Facebook


Știri recente