Guvernul grec cere Turciei sa recunoasca Patriarhia Ecumenica si sa respecte drepturile ortodocsilor

‘Turcia trebuie sa respecte libertatea religiei, care este un criteriu fundamental in vederea deschiderii eventualelor negocieri pentru aderarea sa la Uniunea Europeana’ – a subliniat joi purtatorul de cuvant al guvernului de la Atena. Oficialul grec preia astfel unele acuzatii formulate la adresa Turciei de catre Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, in urma cu doua zile. Referindu-se la afirmatiile Sanctitatii Sale, conform carora Ankara nu a respectat drepturile grecilor ortodocsi care traiesc in Turcia, purtatorul de cuvant Evangelos Antonaros a declarat ca ‘Atena sustine Patriarhia Greciei’ si ca pozitia guvernului grec este ferma asupra acestui subiect.

Conform Atenei, tara vecina trebuie sa recunoasca Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, cu jurisdictie simbolica asupra a peste 250 de milioane de ortodocsi din inteaga lume, si sa permita redeschiderea seminarului ortodox de la Halki, o insula situata in stramtoarea Bosfor. Ministrul grec al afacerilor externe a trebuit sa informeze pe omologii sai europeni asupra acestui subiect, a mai precizat purtatorul de cuvant.

Disputa intervine intr-un moment sensibil pentru Ankara, pentru ca sefii tarilor membre UE trebuie sa decida pe 17 decembrie a.c. asupra deschiderii eventualelor negocieri pentru aderarea Turciei la UE.

Comentarii Facebook


Știri recente