Grupul vocal Gheorghe Danga din București la Viena

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Corul „Gheorghe Danga” al Bisericii Albe din București s-a aflat pentru doua zile la Viena. Corul a fost însoțit de Pr. Conf. Dr. Mihai Săsăujan și Pr. Florian Paraschiv, a precizat Părintele Emanuel Nuțu.

Membrii corului și însoțitorii lor și-au început intinerariul în capitala Austriei prin vizitarea Centrului religios-cultural Dumitru Stăniloae, unde au interpretat câteva colinde și au primit informații despre istoria Capelei românilor din Viena, de pe Löwelstr. 8/2, în primul sector.

„Bucuria a fost deplină atunci când acest cor profesionist, cu o armonie perfectă, s-a întâlnit cu tinerii parohiei noastre plecați la rândul lor cu colindul și când și-au cântat reciproc vestea Nașterii lui Hristos”, a relatat Părintele Emanuel Nuțu.

În cea de-a doua zi a vizitei, când Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit pe Sfântul Arhid. Ștefan, Corul „Gheorghe Danga” a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Sf. Ap. Andrei” din Simmeringer Hauptstr. 161, sectorul 11, „unde a dat răspunsurile, cântarea lor lină și din suflet dăruită aducând multă pace, liniște și bucurie tuturor. Părinții de la Biserica Albă au slujit alături de Pr. Paroh Nicolae Dura și Pr. Emanuel Nuțu”.

La sfârșitul Sf. Liturghii, în cadrul Centrului religios-cultural Dumitru Stăniloae, Pr. Mihai Săsăujan a ținut o Conferință despre importanța colindelor în istoria culturală și bisericească a românilor. Concertul de colinde susținut de corala Gheorghe Danga a constituit un bun prilej pentru comunitatea româneasca din Viena in redescoperirea semnificației păstrării tradiției ortodoxe ca parte componenta a identității românești.

„ÈŠn după-amiaza aceleiași zile au poposit la Mănăstirea Sf. Cruce (Heiligenkreuz), unde au fost primiți cu multă căldură de părinții călugări. Au vizitat mănăstirea, au participat la slujba Vecerniei, apoi au ținut un concert de colinde, impresionând pe acești părinți care au o experiență deosebită în ceea ce privește cântarea bisericească, în această mănăstire existând un cor de tradiție și renumit pe plan internațional. Aici am rememorat împreună cu părinții călugări vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la această mănăstire în anul 2009”, a mai spus Părintele Emanuel Nuțu.

Această vizită se înscrie în cadrul unui proiect cultural inițiat de Centrul Dumitru Stăniloae din Viena în vederea cunoașterii spiritualității ortodoxe românești în spațiul central european.

Comentarii Facebook


Știri recente