Grupul psaltic Stavropoleos a concertat în librăriile bucureștene

Grupul Stavropoleos a susținut vineri, 10 septembrie, la Librăria Cărturești, de la Muzeul Țăranului Român, și sâmbătă, 11 septembrie, la librăriile Mihai Eminescu și Humanitas-Kretzulescu, o serie de concerte de muzică bizantină. Recitalurile au fost precedate de prezentarea noului album ‘Manuscrise bizantine în colecții bucureștene’, publicat la Editura Institutului Cultural Român, informează „Ziarul Lumina”.

Concertele grupului Stavropoleos au deschis programul ‘Editura Institutului Cultural Român’ în librăriile bucureștene. Apariția editorială ‘Manuscrise bizantine în colecții bucureștene’ este rezultatul unui proiect ambițios, început de un colectiv de cercetători români și străini, coordonat de Ileana Stănculescu și Cătălina Velculescu. ‘Volumul de față este rezultatul unei cercetări îndelungate și anevoioase. Studiile semnate de Paolo Odorico, Fabrizio Lollini, Ovidiu Olar și Cătălina Velculescu propun diferite aspecte ale culturii și civilizației bizantine, precum și ale moștenirii acesteia pe teritoriul țărilor române. Proiectul nostru s-a finalizat în această carte-album, care și-a propus să aducă în atenția publicului de specialitate, dar și a publicului larg, manuscrise ce păstrează zestrea bizantină, manuscrise care sunt greu accesibile chiar și nouă, cercetătorilor, cu atât mai mult cititorilor dornici să le cunoască’, a evidențiat Ileana Stănculescu. Volumul este alcătuit din două părți: prima parte cuprinde studiile semnate de specialiști în domeniu, iar partea a doua se alcătuiește dintr-un album de file de manuscris din colecțiile bucureștene.

La final s-au adresat mulțumiri pentru sprijinirea cărții-album instituțiilor culturale și Patriarhiei Române, pentru posibilitatea cercetării și valorificării fondului de manuscrise existent în Biblioteca Sfântului Sinod.

Comentarii Facebook


Știri recente