Grijă pentru pelerinii care vor veni în București

Luni, 23 octombrie 2011, încep manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. În cele ce urmează vă punem la dispoziție mai multe informații preluate din Ziarul Lumina care ar putea să vă folosească la venirea în București pentru a găsi cele mai bune rute către Catedrala patriarhală, pentru găsirea unui loc de cazare și pentru diferite nevoi pe toată perioada desfășurării evenimentelor.

Catedrala patriarhală, unde vor avea loc majoritatea manifestărilor religioase, se află în centrul Bucureștiului, foarte aproape de Piața Unirii, unde se poate ajunge cu metroul, autobuzul, troleibuzul, tramvaiul sau mașina proprie. Potrivit părintelui Ioan Iordache, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe toată perioada pelerinajului, la Gara de Nord, Gara de Est și la autogările din Capitală vor fi prezenți permanent câte trei diaconi, care vor prelua grupurile de pelerini pentru a le conduce până pe Dealul Patriarhiei. Cei care doresc să ajungă singuri la Catedrala patriarhală se pot folosi de informațiile din fluturașii primiți de la diaconi pe peron.

Pelerinii care ajung în Gara de Nord pot lua metroul spre direcția Republica și vor coborî la stația Piața Unirii. Cei care vin cu autocar și se opresc la autogara Obor pot lua troleibuzele 69 sau 85 până la stația Universitate. De aici se pot urca în metrou, o stație, în direcția Berceni, până la Piața Unirii, sau se pot deplasa pe jos.

De la ieșirea din București spre Urziceni sau Buzău se poate ajunge la Patriarhie cu tramvaiul 21 și se coboară la stația din fața Bisericii ‘Sfântul Gheorghe – Nou’. De aici se poate ajunge foarte ușor, pe jos, la Catedrala patriarhală. Cei care vin dinspre Pitești pot lua metroul de la stația Păcii până la Eroilor. Vor continua călătoria tot cu metroul, dar cu trenul care merge spre Republica. Dacă intrați în București din direcția Ploiești, puteți veni cu orice autobuz până la stația de metrou Aviatorilor, din apropierea sediului TVR. De aici, poate fi ales metroul spre direcția Berceni, cu staționare la Piața Unirii.

Prețul unei cartele de metrou, cu două călătorii, este de 4 lei. Pentru cei care și-au propus să rămână mai multe zile în București, este recomandat să-și cumpere cartela ‘Abonament săptămânal’, cu număr nelimitat de călătorii și cu o valabilitate de 7 zile de la data primei validări. Aceasta costă 15 lei. Pentru călătoriile supraterane cu mijloacele de transport în comun este recomandat cardul Multiplu, care este destinat călătorilor ocazionali. Este nenominal, transmisibil și nu este reîncărcabil. Pe acest card se pot încărca minimum 2 călătorii / maximum 10 călătorii (contravaloarea unei călătorii RATB este de 1,3 lei pentru liniile urbane) sau un abonament urban general pentru o zi, care costă 8 lei.

Recomandabil pentru toți pelerinii este să meargă cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul până la cea mai apropiată stație de metrou. De aici, călătoria poate dura mai puțin până la stațiile de metrou Piața Unirii 1 sau 2, evitându-se traficul aglomerat.

Pentru posesorii de mașini este bine de avut în vedere faptul că nu au fost amenajate locuri de parcare în zona Catedralei patriarhale, însă, în măsura locurilor disponibile, poate fi folosită parcarea supraetajată, cu plată, din spatele magazinului Unirea, din Piața Unirii, și parcarea subterană din Piața Universității, în apropierea hotelului Intercontinental.

Asistență medicală, pază și protecție

Asistența medicală este susținută, pentru prima dată, și de Asociația Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși Români – AMFOR, coordonată de dr. Aurelia Luchian, care împreună cu Crucea Roșie și cu SMURD vor amenaja pe Dealul Patriarhiei cinci puncte medicale și vor trimite trei ambulanțe.

Pentru asigurarea unui climat de liniște și ordine publică, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a organizat un dispozitiv format din 200 din agenți de siguranță publică și lucrători de la serviciile de flagrant pentru prevenirea săvârșirii de diverse infracțiuni. Pelerinii sunt sfătuiți să aibă grijă de obiectele personale, să nu le lase nesupravegheate sau să le etaleze ostentativ, pentru a preveni producerea de infracțiuni. Dacă astfel de fapte se produc, cei păgubiți pot sesiza Poliția la numărul de urgență 112 sau orice lucrător al poliției aflat în zonă.

Biserici și mănăstiri din apropierea Patriarhiei

Dacă timpul vă permite, puteți alege să faceți un scurt pelerinaj la bisericile aflate în jurul Catedralei patriarhale și la mănăstirile din vecinătatea acesteia. Biserica Zlătari poate fi găsită pe Calea Victoriei, la numărul 12, în apropierea Muzeului Național de Istorie, un alt reper turistic. Biserica ‘Sfântul Gheorghe – Nou’ o găsiți la adresa bulevardul I. C. Brătianu nr. 27, din sectorul 3. Biserica ‘Sfântul Anton – Curtea Veche’, monument istoric, o aflați la adresa din bulevardul Iuliu Maniu nr. 33, sectorul 4. Un alt lăcaș de cult des vizitat este Biserica ‘Sfântul Mina’, din strada Robescu F. Constantin nr. 18 A. Mănăstirea ‘Radu Vodă’ este așezată în centrul Capitalei, pe malul Dâmboviței, în imediata apropiere a Pieței Unirii, pe strada Radu Vodă nr. 24 A, sector 4. La Mănăstirea Cernica (județul Ilfov) puteți ajunge luând metroul până la stația Republica, iar de acolo luați autobuzul 410. Mănăstirea Pasărea este un important monument istoric și de artă situat la 29 km est de București. Mănăstirea Căldărușani se află la 40 km nord-est de București. La Mănăstirea Samurcășești, din comuna ilfoveană Ciorogârla, puteți ajunge din autostrada București – Pitești, mergând spre comuna Ciorogârla, pe DJ 401 (strada Ana Ipătescu nr. 53).

Program special al Serviciului de colportaj

Zilele acestea, și Serviciul de colportaj va fi mai aproape de pelerini.

Cărțile, dar și alte obiecte vor putea fi cumpărate de la magazinele de colportaj ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, care, pe toată durata sărbătorilor, vor avea un program special.

‘Serviciul colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor își va amplifica activitatea economico-misionară pentru a întâmpina și în acest an pelerinii și credincioșii care vor veni să se închine la sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie și ale Sfântului Andrei. Magazinele din vecinătatea Catedralei patriarhale, ‘Bucuria Pelerinului și Odoare Sfinte’, vor fi deschise non-stop. Serviciul colportaj va colabora cu 33 de studenți din cadrul Facultății de Teologie ‘Justinian Patriarhul’ din București. Aceștia, alături de angajații Serviciului colportaj, vor asigura pelerinilor și închinătorilor obiectele necesare’, a declarat protos. Ioachim Bejenariu, șef al Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…