Grijă deosebită din partea Bisericii pentru bolnavii din Cluj-Napoca

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” ridicat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a fost inaugurat vineri, 9 noiembrie 2012, de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, și numeroși invitați, clerici și laici, informează Ziarul Lumina.

Preasfințitul Vasile Someșanul a sfințit, dimineață, capela din incinta centrului, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, și eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, arhim. Teofil Roman. Slujba de sfințire a fost oficiată apoi de IPS Andrei, PS Petroniu și PS Vasile Someșanul.

„După truda de ani de zile, Preasfințitul Vasile, alături de cei care l-au ajutat, a reușit să ridice acest centru de îngrijiri paliative. Cei care au inimă mare încearcă să facă cât pot pentru alinarea suferinței celorlalți, și lucrul acesta se va întâmpla aici, sperăm, începând cu 1 ianuarie”, a spus IPS Andrei.

La rândul său, PS Vasile Someșanul, cel care s-a ocupat în mod direct de ridicarea centrului, le-a mulțumit tuturor pentru sprijin și ajutor. „Mulțumesc Bunului Dumnezeu, Sfântului Nectarie și, nu mai puțin, vrednicului de pomenire, mitropolitul Bartolomeu, și IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care au susținut acest proiect care, cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi a ajuns la finalizarea construcției, urmând ca în scurt timp, nădăjduim, să înceapă și activitatea propriu-zisă adresată celor care sunt în suferință. Vă mulțumesc din inimă tuturor celor care v-ați implicat, celor care v-ați rugat pentru ca acest proiect să poată prinde viață”, a spus PS Vasile Someșanul.

La inaugurarea centrului au mai fost prezenți pr. prof. Constantin Pătuleanu, consilierul patriarhal din Sectorul social, prof. dr. Adrian Lemeni, secretarul de stat la Ministerul Cultelor, membri ai permanenței Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. prof. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, pr. prof. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, profesori de la mai multe facultăți de teologie din țară, numeroase oficialități, printre care Ioan Vușcan, prefectul județului Cluj, Horia Uioreanu, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Surubaru, viceprimarul orașului.

La finalul ceremoniei, IPS Andrei i-a oferit distincția „Crucea Transilvană” medicului Maria Gherman Căprioară, pentru implicarea deosebită în proiectul centrului. Totodată, dânsa urmează să coordoneze activitatea filantropică a așezământului. Le-au fost oferite diplome, plachete și distincții și altor persoane implicate în susținerea acestui proiect.

Simpozionul științific „Diaconie și taumaturgie”

După inaugurare, cei prezenți s-au închinat în altarul sfințit al capelei din cadrul centrului și au vizitat încăperile.

De la ora 11:30 au început, în sala de conferințe a centrului, lucrările simpozionului științific „Diaconie și taumaturgie”, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj în colaborare cu Centrul „Sfântul Nectarie”. În prima sesiune a lucrărilor a luat cuvântul IPS Andrei, apoi pr. prof. Constantin Pătuleanu a transmis cuvântul de binecuvântare al Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Au luat apoi cuvântul PS Petroniu și conf. dr. Radu Preda de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, pe tema „Implicarea socială a Bisericii sau limitele secularizării”.

În sesiunea a doua, au luat cuvântul prof. Adrian Lemeni, pe tema „Cauze și remedii ale bolilor din societatea contemporană. Caracterul eclesial al actului terapeutic”, pr. prof. Constantin Pătuleanu, pe tema „Teze pentru o filantropie creștină”, și prof. Pavel Chirilă de la Fundația „Sfânta Irina” din București.

Cea de a doua parte a simpozionului a continuat la Facultatea de Teologie Ortodoxă, în după-amiaza aceleiași zile, și sâmbătă, 10 noiembrie. Cadre didactice ale facultăților de teologie ortodoxă din Cluj, Iași, Arad, Alba-Iulia, Sibiu și Craiova au susținut referate pe parcursul celor două zile pe tema simpozionului.

Comentarii Facebook


Știri recente