Grija Arhiepiscopiei Bucureștilor față de vetrele monahale:Ieșirea din izolare a Mănăstirii Snagov

După o lungă perioadă în care cel mai vechi așezământ monahal din Arhiepiscopia Bucureștilor a fost izolat, acum, după ce a fost inaugurată pasarela pietonală, situația Mănăstirii Snagov este în schimbare, informează „Ziarul Lumina”. Arhitecți și reprezentanți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor analizează posibilitatea dezvoltării zonei pentru ca un număr cât mai mare de persoane să se poată împărtăși din liniștea mănăstirii și din frumusețea zonei.

La Mănăstirea Snagov, cel mai vechi așezământ monahal din Arhiepiscopia Bucureștilor, se află în derulare mai multe proiecte pentru dezvoltarea zonei mănăstirești. O comisie de specialiști analizează, cu binecuvântarea și la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, modul în care ostrovul unde este așezată mănăstirea se poate dezvolta. Zilele acestea, arhitectul Nicolae Vlădescu împreună cu părintele Teofil Anăstăsoaie, exarh adiministrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, inginerul Stelian Louis, precum și cu mulți alți specialiști, studiază la fața locului modul în care zona poate fi dezvoltată, astfel încât un număr cât mai mare de pelerini să poată să se împărtășească din liniștea ziditoare a zonei.

‘Până acum, mănăstirea a fost într-o mare umilință. La ea se putea ajunge foarte greu și de aceea și restaurarea a mers foarte greu și nici nu s-a putut construi nimic până în prezent. Preafericitul Părinte Patriarh dorește acum să vadă ce se poate construi, ce se poate amenaja în această zonă’, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei. Astfel, în momentul de față, comisia analizează ce se poate construi, precum și care sunt condițiile ce trebuie respectate.

Comisie pentru dezvoltarea zonei

‘Trebuie făcut un plan urbanistic de detaliu și unul zonal și apoi trebuie făcute mai multe proiecte. Analizăm posibilitatea realizării de noi dotări care să asigure o dezvoltare firească a zonei. Având în vedere că este cea mai veche mănăstire din arhiepiscopie, va trebui ca o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Culturii să facă descărcarea arheologică înainte de a începe orice lucrare’, a declarat arhitectul Nicolae Vlădescu.

Pe insula de la Snagov ar putea fi construite noi chilii pentru viețuitorii mănăstirii, precum și săli în care se vor desfășura conferințe cultural duhovnicești despre teme centrale din spiritualitatea tradițional monahală, legate de istoria bogată a acestei mănăstiri. Mănăstirea va fi pregătită să primească după tradiție toți pelerinii și turiștii care vizitează zona.

Arhitecții vizează în primul rând degajarea zonei de intrare în mănăstire, acolo unde sunt amplasate unele hambare. Acestea vor fi mutate mai în spate, pe marginea cealaltă a insulei.

Comentarii Facebook


Știri recente