Grigore Vieru a fost comemorat la Buzău

Sâmbătă, 28 februarie a.c., a fost comemorat la Buzău poetul și patriotul Grigore Vieru, cu ocazia împlinirii a patruzeci de zile de la trecerea sa la cele veșnice. Dimineață, la Catedrala „Sfântul Sava” din Buzău, a fost oficiată o slujbă de pomenire. Evenimentul a continuat cu un simpozion literar, organizat de către Fundația „Sfântul Sava” și Fundația „Mărășești-Mărăști-Oituz”, la Teatrul „George Ciprian” din Buzău.

Au fost invitați preoți, scriitori și oameni de cultură din Basarabia și din România, iar printre cei care au luat cuvântul îi amintim pe: Mihai Sălcuțan – moderatorul evenimentului, profesoara Ana Bejan, pr. Nicolae Robu (preot la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca – Republica Moldova), poetul Viorel Dinescu, Chiriac Bucur, Nina Neculce, pr. prof. dr. Mihail Milea și Victor Cobăsneanu. Toți aceștia l-au cunoscut pe Vieru și au mărturisit despre el ca fiind nu numai un mare poet, ci și un om deosebit, care niciodată nu și-a uitat frații de peste Prut și a cultivat limba română în operele sale, menținând vie conștiința apartenenței la neamul românesc.

La evenimentul de sâmbătă au fost urmărite imagini de la înmormântarea lui Grigore Vieru, care a avut loc pe 20 ianuarie 2009 la Chișinău, precum și un mini-film realizat la Orhei în ultima zi din viața poetului.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente