Greco-catolicii ucraineni, o amenintare pentru ecumenism

In discutiile de saptamana trecuta cu liderii Patriarhiei Moscovei, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor a fost avertizat ca activitatea catolica din Ucraina ramane un ‘obstacol serios’ in calea progresului ecumenic. Cardinalul Walter Kasper s-a aflat intre 20 si 23 iunie la Moscova, si a vorbit cu Mitropolitul Kirill de Smolensk, reprezentantul Patriarhiei in problemele ecumenice. Acesta i-a spus ca ortodocsii nu agreeaza activitatea greco-catolicilor ucraineni, in special ideea mutarii scaunului la Kiev.

Biserica Greco-Catolica din Ucraina reuneste cea mai mare comunitate catolica de traditie rasariteana aflata in comuniune cu Sfantul Scaun. Greco-catolicii ucraineni au cerut de mai multe ori ridicarea de la rangul de Arhiepiscopie Majora la Patriarhie, ca alte Biserici Catolice rasaritene. Dar liderii ortodocsi, in special rusi, au anuntat Vaticanul ca daca Biserica din Ucraina devine Patriarhie, dialogul catolico-ortodox va fi automat suspendat. Papa Ioan Paul al II-lea – care in repetate randuri si-a exprimat admiratia pentru comunitatea greco-catolica si pentru suferintele indurate in timpul persecutiei comuniste – s-a exprimat in principiu in favoarea crearii unei Patriarhii catolice bizantine in Ucraina. El a cerut insa greco-catolicilor sa aiba rabdare, tinand cont consecintele pe care le-ar putea avea recunoasterea Patriarhiei asupra dialogului ecumenic.

In timpul sederii sale la Moscova, Cardinalul Kasper a spus reporterilor ca Papa Benedict al XVI-lea ‘impartaseste pozitia Papei Ioan Paul al II-lea’ in problema doritei Patriarhii ucrainene. Intre timp, Cardinalul Lubomyr Husar, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din aceasta tara, a anuntat in luna mai ca va muta sediul de la Lviv la Kiev, adica in capitala tarii. Liderii ortodocsi rusi, care au relatii stranse cu Biserica Ortodoxa din Ucraina fidela Moscovei, vad mutarea ca un afront, si se plang ca greco-catolicii cauta intentionat sa isi extinda influenta in teritoriul ortodox.(ne informeaza catholica.ro)

Comentarii Facebook


Știri recente