Grădinița ortodoxă Troița, un loc binecuvântat pentru multe familii timișorene

Pentru numeroase familii, Grădinița ortodoxă ‘Troița’ din Timișoara reprezintă un loc cu totul special. Aici copiii lor primesc o educație temeinică, ce cuprinde toate ingredientele necesare: binecuvântare duhovnicească, dascăli minunați, calitate în toate, dotări materiale specifice și o viziune modernă asupra învățământului.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat, grădinița ‘Troița’ este prima instituție de învățământ preșcolar cu program prelungit din Timișoara ce își desfășoară activitatea în lumina valorilor ortodoxe. Grădinița este rezultatul unui rodnic parteneriat dintre Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația ‘Prologos’ din Timișoara, fiind pusă sub ocrotirea sfintei Mănăstiri Oașa, din Arhiepiscopia Alba-Iuliei. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, și cu autorizarea Ministerului Educației, aceasta și-a deschis porțile la 14 septembrie 2009, ca o unitate de învățământ cu specific creștin-ortodox. ‘Specificul grădiniței noastre, între alte grădinițe private, este dat de perspectiva generală a pedagogiei creștin-ortodoxe asupra educației, precum și de valorificarea tradițiilor culturale românești în conținuturile învățământului. Considerăm că o educație de calitate nu poate face abstracție de dimensiunile sufletești profunde. În acest sens, preocuparea noastră este de a contribui la dezvoltarea unei educații duhovnicești timpurii, prin stabilirea unei relații firești între copii și Biserică, astfel încât cei mici să se raporteze la lumea contemporană prin prisma valorilor creștin-ortodoxe, pornind în viață alături de Hristos’, a mărturisit Ioana Popescu, coordonatorul instituției.

Înr-un astfel de cadru, copiii sunt familiarizați cu învățătura Bisericii și încredințați că în tot ceea ce fac se bucură de sprijinul și ocrotirea lui Dumnezeu, Părintele nostru Ceresc. ‘În cadrul acestei instituții încercăm să formăm la copii un sistem de valori bazat pe principii spirituale, sociale și individuale, să le cultivăm cele mai alese calități umane: să fie puternici, inteligenți, curajoși și pricepuți, să cunoască farmecul prieteniei adevărate. Acest specific se materializează într-o susținută activitate educațională, care însoțește firesc demersul instructiv, având ca scop formarea caracterelor copiilor. Dorim să oferim copiilor un mediu neviciat de imoralitatea în creștere a societății noastre, dând posibilitatea încolțirii și rodirii virtuților creștine, implicit a unei vieți morale armonioase’, a precizat Ioana Popescu.

Pentru echipa Grădiniței ‘Troița’, colaborarea cu părinții este esențială în realizarea unei educații temeinice, educația primită de copil acasă aici este dezvoltată și susținută prin diversele activități organizate împreună cu părinții.

‘Periodic invităm părinții la grădiniță pentru a ne consulta și a stabili diverse activități împreună. Considerăm că numai împreună putem realiza ceea ce este mai bun și mai frumos pentru copii. În acest sens organizăm întâlniri ale părinților cu preotul grădiniței și cu specialiști din diverse domenii, pe teme de interes privind creșterea și educarea copilului’, a mai spus Ioana Popescu.

Dintre activitățile opționale specifice Grădiniței ‘Troița’ amintim: ‘Credința pe înțelesul celor mici’, cursuri de limba engleză și franceză, muzică, precum și o serie de activități plastice și creative. De asemenea, grădinița organizează pentru copiii de la cele trei grupe o serie de activități extracurriculare, precum participarea la Sfânta Liturghie în zilele de sărbătoare de peste săptămână, pelerinaje la biserici și mănăstiri, serbări închinate marilor praznice și vizite la obiectivele culturale din Timișoara. Totodată, este desfășurată o frumoasă colaborare cu Teatrul de păpuși ‘Merlin’, Timișoara, și cu alte teatre din țară, care susțin reprezentații în grădiniță, precum și cu orchestra Filarmonicii Banatul.

Personalul instituției este alcătuit din personal didactic calificat ce cuprinde educatoare cu definitivat și cu gradul I, profesori de religie, limba engleză, desen și muzică, preot, psiholog, logoped, medic pediatru, asistentă medicală, precum și bucătar și îngrijitor. Grădinița dispune de condiții optime și dotări adecvate: spațiu necesar desfășurării în bune condiții a procesului de învățământ, mobilier ergonomic, spații recreative amenajate, precum și mijloace moderne de învățământ: bibliotecă școlară, calculatoare, softuri educaționale, sisteme audio-video, materiale auxiliare necesare procesului educativ.

Obiectiv în viitorul apropiat – Școala Ortodoxă

Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația ‘Prologos’ au în vedere deschiderea și a unei școli ortodoxe pentru ciclul primar, cu program after-school, la 17 septembrie 2012, în locația din str. Aluniș nr. 36. Obiectivul pe termen lung vizează extinderea proiectului cu ciclul gimnazial începând cu anul 2016. Pentru toți cei care doresc să afle mai multe detalii despre Grădinița ortodoxă ‘Troița’ din Timișoara sau vor să acorde un sprijin acesteia, pot accesa pagina web a instituției la adresa http://www.gradinitatroita.ro. Creștinii binevoitori care doresc să susțină activitatea instituției, dar și a noului proiect – Școala Ortodoxă – pot face sponsorizări și donații în bani, alimente, rechizite școlare, jocuri și jucării, aparatură audio-video, orice alte lucruri care pot ajuta la ridicarea nivelului de dotare a acestora. Totodată, pot sponsoriza susținerea totală sau parțială a unor copii cu posibilități financiare mai reduse, care doresc să frecventeze aceste instituții.

Comentarii Facebook


Știri recente