Fundatia Pro Oriente a facut o importanta donatie bibliotecii ecumenice a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei

Nu demult, Fundatia Pro Oriente din Viena a daruit bibliotecii ecumenice Dumitru Staniloae a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (cu resedinta la Iasi) Noua si cea mai vasta colectie a Sfintelor Sinoade, alcatuita de Johannes Dominicus Mansi si dupa moartea acestuia de catre editorii florentini si venetieni, de la anul 1758 la anul 1798, intai au fost publicate 31 de volume, iar acum continuate si cu ajutorul lui Dumnezeu completate (in original, in limba latina, titlul suna astfel: Sacrorum conciliorum nova et amplissima collectio cujus Joannes Dominicus Mansi et post ipsius mortem florentinus et venetianus editores, ab anno 1758 ad annum 1798, priores triginta unum tomos editerunt nunc autem continuata, et Deo favente, absoluta). Colectia are in total 53 de volume (in 60 de parti) si trateaza perioada crestina de la anul 1 la 1903.

Colectia donata bibliotecii ecumenice Dumitru Staniloae este editia anastatica aparuta la Graz, in anii 1960-1962. Intreaga colectie este redactata in limbile greaca si latina, limba sinoadelor ecumenice generale si locale. Ultimele volume au aparut in limba italiana. Cel care a mijlocit pe langa fundatia Pro Oriente pentru ca aceasta sa faca impresionantul dar catre biblioteca ecumenica de la Iasi a fost Cardinalul Christoph von Schonborn, Primatul Austriei, care a fost in mai 2000 oaspetele Arhiepiscopiei ortodoxe a Iasilor si al I.P.S. Daniel Ciobotea, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

J.D. Mansi, prelat italian, s-a nascut la Lucca, la 16 februarie 1692, intr-o familie de aristocrati. S-a consacrat de tanar vietii ecleziastice, ca membru al congregatiei Preotii Maicii Domnului si profesor de teologie la Napoli. Dupa ani de studii in marile biblioteci europene, se intoarce la Lucca, unde infiinteaza o academie consacrata in special studiului Liturghiei si istoriei ecleziastice. Lucrarile sale dobandind o valoare europeana, Papa Clement al XIII-lea il va numi, in 1765, Arhiepiscop de Lucca. A murit la 27 septembrie 1769 in orasul sau natal.

Din parcurgerea acestei colectii monumentale reies interferente ale istoriei Bisericii ortodoxe din Romania cu istoria Bisericii crestine europene. Astfel, in volumul I apare prefata eruditului calugar straroman (secolul V-VI) Dionisie Exiguul la prima sa colectie de canoane, din care Candela Moldovei (nr. 3-4.aprilie-martie 2001), buletinul oficial al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, spicuieste: … am considerat imperios necesara o traducere a regulilor grecesti de disciplina bisericeasca in limba latina, munca pe care am apreciat-o folositoare Bisericii si pe care Dumnezeu Atottiitorul a binecuvantat-o. Ea intareste virtutile si moravurile si este un indreptar de drept pentru cei randuiti de Dumnezeu, prin harul sau, a fi clerici …. De asemenea, in catalogul celor 318 participanti la primul Sinod Ecumenic (Niceea, 325), sunt mentionati doi Episcopi din provincia Dacia: Progenis Sardiansis si Marcus Metropolitanus, informeaza in revista citata Colegiul bibliotecarelor de la Biblioteca Dumitru Staniloae.

(dupa Viata Cultelor)

Comentarii Facebook


Știri recente