Fundația Bucuria Ajutorului vine în sprijinul celor defavorizați cu noi proiecte

Fundația ‘Bucuria Ajutorului’ a Arhiepiscopiei Bucureștilor oferă servicii familiilor cu copii aflate în dificultate, copiilor și tinerilor din familii cu risc ridicat de marginalizare socială’ care solicită sprijin pentru orientare școlară/profesională, dar și copiilor aflați în sistemul de protecție din diverse forme de școlarizare și pregătire profesională, care au potențial scăzut de reintegrare în familia naturală și în comunitatea de proveniență, informează Ziarul Lumina.

Potrivit directorului executiv al fundației, Radu Neuman, organizația acordă momentan servicii pentru 884 de persoane din București, Ilfov și Prahova, din care: 194 de copii cu dizabilități, 30 de copii din sistemul rezidențial de protecție, 140 de copii provenind din familii defavorizate și care vor să meargă la școală, 20 de familii aflate în dificultate, 500 de persoane în vârstă cu probleme de sănătate.

Primul dintre proiectele desfășurate, ‘Sprijin pentru școală’, este destinat prevenirii abandonului școlar în rândul elevilor cu rezultate deosebite la învățătură, care provin din grupuri vulnerabile. Proiectul este realizat în colaborare cu DGASPC sector 2, împreună cu un grup de sponsori persoane fizice din cadrul Băncii Naționale a României. ‘Cu toate că este o organizație tânără și efortul nostru împreună este la început de drum, primele rezultate ale colaborării dintre Fundația ‘Bucuria Ajutorului’ și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 2 ne îndreptățesc să credem că va fi un parteneriat de lungă durată, bazat pe profesionalism și eficiență’, a declarat dr. Isabela Hurjui, director general DGASPC sector 2.

Cel de-al doilea proiect, intitulat ‘Acces la online și pentru tine’, are ca scop sprijinirea incluziunii sociale a 30 de copii aflați în sistemul rezidențial de protecție, prin inițierea în utilizarea computerului și dobândirea de abilități de comunicare interpersonală și socială. Proiectul a fost câștigătorul concursului organizat de Asociația ‘Ateliere Fără Frontiere’ prin programul de donație ASSOCLIC și a fost premiat prin oferirea a patru computere pentru dotarea unui laborator de informatică. Beneficiarii acestui proiect sunt 30 de copii din cadrul Centrului de plasament ‘Sfânta Maria’, aflat în administrarea DGASPC sector 1 București.

Pe lângă cele două proiecte în desfășurare, fundația a mai organizat evenimente pentru copii ai familiilor aflate în dificultate și copii din centrele de zi, în cadrul cărora au fost oferite ajutoare materiale (rechizite, materiale educaționale, alimente).

În cadrul Fundației ‘Bucuria Ajutorului’ funcționează și Centrul de informare și consiliere pentru persoane aflate în dificultate, care oferă servicii precum: identificarea nevoilor sociale individuale și familiale ale beneficiarilor, informare despre drepturi și obligații, consiliere socială, consiliere psihologică, consiliere juridică, orientare profesională, suport și asistență în vederea integrării comunitare.

‘De la începutul acestui an am preluat Centrul medico-farmaceutic ‘Vasiliada’ de la Mănăstirea Plumbuita, în cadrul căruia derulăm două programe: Farmacia socială ‘Vasiliada’, prin care se acordă medicamente gratuite persoanelor în vârstă cu probleme de sănătate și aflate în situații de dificultate, și un cabinet medical unde se acordă consultații gratuite persoanelor în vârstă. Tot de la începutul acestui an, Fundația ‘Bucuria Ajutorului’ are o filială în Protoieria Urlați, din județul Prahova, în Parohia Valea Crângului, președinte fiind părintele Manuel Radu. Este vorba despre un centru de zi în cadrul căruia 40 de copii cu risc de abandon școlar primesc meditații școlare, masă, rechizite etc.’, a declarat Radu Neuman.

Prin planul strategic aprobat la sfârșitul anului trecut, Fundația ‘Bucuria Ajutorului’ are ca obiective principale, pentru perioada 2012-2015, dezvoltarea capacității organizaționale și dezvoltarea de servicii sociale adresate copiilor din familiile defavorizate și celor instituționalizați, în vederea depășirii unor situații ce pot genera marginalizare sau excludere socială.

Comentarii Facebook


Știri recente