Frumusețea Ortodoxiei a reunit tineri din mai multe țări la Mănăstirea Neamț

Mai mulți tineri ortodocși din Grecia, Liban, Germania, Franța, Finlanda, Rusia, Bielorusia s-au întâlnit timp de o săptămână la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț, informează „Ziarul Lumina”. Prezența acestora a fost prilejuită de festivalul cu tema ‘Profeți pentru timpul nostru’, organizat în perioada 11-18 august de Federația Mondială a Tinerilor Ortodocși – Syndesmos. Programul întâlnirii a cuprins conferințe, discuții, pelerinaje și seri culturale, fiecare zi începând și sfârșindu-se în rugăciune. Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, a vorbit despre ‘Profeții Vechiului Testament’.

De asemenea, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a răspuns întrebărilor tinerilor, oferindu-le mai multe informații despre perioada de reînnoire a Bisericii Ortodoxe Române după Revoluția din 1989.

‘Participanții au rămas impresionați de frumusețea mănăstirilor din Moldova. Au avut posibilitatea să se descopere unii pe alții, să se roage împreună și să cânte fiecare în limba țării din care face parte. Tinerii au descoperit bogăția pe care o are Ortodoxia din țările reprezentate la Syndesmos. Am conștientizat astfel că toți suntem mădulare ce formăm Trupul lui Hristos. A fost o întâlnire bogată și emoționantă. Nu se întâmplă în fiecare zi ca ierarhi, monahi și oameni de cultură să fie printre tineri, să le vorbească, să îi asculte, să le acorde timpul și iubirea lor’, a spus Ana Birta, organizatorul întâlnirii de la Neamț a Federației Mondiale a Tinerilor Ortodocși – Syndesmos.

La întâlnire au mai fost prezenți pictorul și sculptorul francez de origine rusă Alexis Obolenski, care a vorbit tinerilor despre profeții Rusiei, precum și părintele Peter Sonntag, un preot ortodox de origine germană, care a vorbit despre Sfântul Nicolae al Japoniei.

‘Scopul întâlnirii de la Neamț a fost ca tineri ortodocși din lumea întreagă să descopere frumusețea și bogăția din celălalt, precum și unitatea Bisericii, înțeleasă ca adunare a poporului lui Dumnezeu. Întâlnirea a avut ca obiective cunoașterea Ortodoxiei din alte țări, înțelegerea faptului că fiecare este chemat să slujească Bisericii din locul în care se află și pe măsura darului primit’, a mai spus Ana Birta.

Federația Mondială a Tinerilor Ortodocși s-a născut, oficial, în 1953, în Franța. La temelia Syndesmos stă entuziasmul unor tineri (din țări majoritar ortodoxe) de origine rusă, greacă și din alte țări din Balcani, pe care împrejurările istorice i-au reunit în altă țară decât a lor.

Comentarii Facebook


Știri recente