Fragmente din moastele Sf Gheorghe de la Feredeni vor ajunge vineri, 22 aprilie, la Botosani

Sfintele moaste vor fi primite cu onoruri militare la biserica cu hramul ‘Sf. M. Mc. Gheorghe, purtatorul de biruinta’, unde vor ramane cateva zile. Parintele Dumitru Mateciuc, parohul acestei biserici, ne-a oferit amanunte despre ceremonialul de primire al sfintelor moaste: ‘La ora 17.30, vom primi in fata bisericii, impreuna cu oficialitatile orasului si un sobor de preoti, moastele Sf. Gheorghe de la Feredeni. Moastele vor ramane aici toata Saptamana Patimilor. Vrem sa marcam astfel sarbatorile orasului, pentru ca Sf. Gheorghe este ocrotitorul orasului Botosani inca din cele mai vechi timpuri’.

Parintele Dumitru Mateciuc ne-a prezentat si programul liturgic prilejuit de aducerea moastelor Sf Gheorghe de la Feredeni si de hramul bisericii pe care o pastoreste: ‘Moastele Sf Gheorghe vor fi intampinate cu onoruri militare, se va canta troparul Sf. Gheorghe, iar garda militara va prezenta onorul. Va urma slujba Vecerniei si a Litiei, savarsita de un sobor de peste 40 de preoti. A doua zi, la ora 9.00, in prezenta autoritatilor orasului, a reprezentantilor Armatei, PS Calinic Botosaneanul va oficia Sfanta Liturghie, urmata de traditionala agapa frateasca. Apoi pelerinii, care cred ca vor veni in numar mare si anul acesta, vor avea ocazia sa se inchine la moastele Sfantului Gheorghe’.

Dupa cum a precizat Pr. Dumitru Mateciuc, biserica cu hramul Sfantului Gheorghe este cea mai veche biserica parohiala din Botosani, fiind ctitorita de Elena Doamna, sotia lui Petru Rares, la anul 1551. De-a lungul timpului, lacasul de cult a fost restaurat de mai multe ori; una dintre aceste restaurari s-a petrecut in timpul lui Nicolae Iorga.

Comentarii Facebook


Știri recente