Fragmente din moastele Sf. Dimitrie cel Nou vor fi oferite in dar Bisericii Ortodoxe Bulgare

Cu binecuvantarea PF Parinte Patriarh Teoctist, o delegatie a Arhiepiscopiei Bucurestilor, condusa de catre PS Episcop vicar Varsanufie Prahoveanul va pleca spre Ruse, pentru a oferi in dar IPS Mitropolit Neofit de Ruse, pentru clerul si credinciosii Bisericii Ortodoxe Bulgare, o icoana cu particele din sfintele moaste ale PC Parinte Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor. Icoana si sfintele moaste vor fi asezate in cadrul unei slujbe de priveghere in biserica manastirii Basarabov, locul de sihastrie a sfantului. In ziua de praznuire, 27 octombrie, IPS Mitropolit Neofit de Ruse si PS Episcop vicar Varsanufie Prahoveanul vor oficia Sf. Liturghie la manastirea Basarabov. Ce insemnatate are daruirea acestor sfinte moaste Bisericii Ortodoxe Bulgare ne-a spus PF Patriarh Teoctist: ‘Acum, ca un gest de intelegere si de bunavointa care am avut-o intotdeauna cu Patriarhia Bulgara, la rugamintea sa, o delegatie a Bisericii noastre va duce o parte din sfintele moaste, cu icoana Sf. Cuvios Dimitrie, incrustate in aceasta icoana. Maine vor pleca de aici, ca sa ajunga acolo la Privegherea in manastirea unde a stat Cuviosul Parinte Dimitrie, si sfintii, prin sfintele lor moaste, ne aduna, comunicam prin ei, si bucuria sfintelor moaste se indreapta si asupra celorlalti credinciosi din sudul Dunarii’.

In ce imprejurari au ajuns moastele Prea Cuviosului Parinte Dimitrie cel Nou la Bucuresti ne-a spus PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane: ‘Moastele Sf. Dimitrie au ramas la noi, el nevoindu-se pe valea Lomului, in partea dreapta a Dunarii. Deci, in dreptul orasului Giurgiu se gaseste orasul Ruse si in razboiul de la 1774 a rezultat si moastele lui, venind la noi pentru ca a fost razboiul intre rusi si turci si, de obicei, otomanii distrugeau aceste odoare sfinte si sfintitoare si, atunci, generalul rus, la rugamintea demnitarilor tarii si a mitropolitului Tarii Romanesti, au facut ca sa ramana in schimbul cat au ocupat Tara Romaneasca, astfel lasand aceste sfinte moaste, si de atunci se gasesc aici’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…