Fotografie ortodoxă pe internet

Acum șapte ani, pe 10 aprilie 2004, care atunci coincidea cu ziua Sâmbetei Mari, un grup de studenți ortodocși polonezi au lansat pe internet un site de fotografii, intitulat www.orthphoto.net, informează „Ziarul Lumina”. Același grup lansase cu puțin înainte site-ul de știri al Bisericii Ortodoxe Poloneze, intitulat www.cerkiew.pl.

Proiectată inițial pentru a face cunoscută o biserică locală minoritară într-o țară unde ea nu reprezintă decât un procent din numărul întreg al populației, această platformă internautică a devenit cu timpul populară în întregul spațiu ortodox. ‘Comunitatea’ membrilor Orthphoto este azi formată din peste 3.000 de membri activi din 80 de țări, fotografi profesioniști, dar și amatori, care vor să împărtășească prin intermediul imaginii experiența creștinismului ortodox în întreaga lume. Pe lângă creștinismul răsăritean în ansamblul său, fiecare autor surprinde deseori și tradițiile locale, care uneori pot fi privite drept exotice de către noi, aflați în țări cu tradiție ortodoxă milenară. De exemplu, este greu de imaginat Ortodoxia în Coreea de Sud, Kenya sau Uganda, țări în care misiunea este la început, însă unde viața creștină este azi foarte activă.

În decursul a șapte ani, pe site-ul Orthphoto au fost publicate peste 52.000 de fotografii având teme diverse, de la monahism la viața liturgică, de la obiceiuri locale la monumente de arhitectură sau iconografie. Portalul s-a extins la 10 limbi, iar activitatea grupului românesc este foarte intensă, situându-se pe locul al doilea, prin cele aproape 8.000 de fotografii publicate și prin organizarea de expoziții.

Expoziții de fotografie ortodoxă

Prezentarea Orthphoto nu se rezumă doar la internet. Între timp, la inițiativa unor membri foarte activi, susținuți de unii ierarhi și de câteva comunități ortodoxe, s-au organizat mai multe expoziții de fotografie. Prima a fost prezentată în anii 2009 și 2010 în cinci țări (Bulgaria, Serbia, Polonia, Rusia și România), iar a doua, care are ca tematică monahismul ortodox, cuprinzând 300 de imagini imprimate, se află în curs de prezentare în diferite țări. Aceeași prezentare a avut loc și la Consiliul Ecumenic al Bisericilor de la Geneva, în luna februarie. Pe lângă aceste expoziții, în luna august 2010 s-a organizat primul atelier internațional Orthphoto în Polonia, în cadrul căruia utilizatorii au discutat despre revizuirea modului în care site-ul ar trebui să funcționeze în viitor.

Activitatea Orthphoto în România

Prima expoziție românească a avut loc pe 18 august 2009, la Teatrul Național din Caracal, susținută și finanțată de Episcopia Ortodoxă a Slatinei și Romanaților, cu binecuvântarea Preasfințitului Sebastian, iar apoi, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, ea a fost transferată la Mioveni și Pitești. Cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, vernisajul fotografic a fost găzduit de Sala Gotică a Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași, în luna octombrie 2009, iar apoi a ajuns la Câmpulung Muscel. Începând cu anul 2011, cea de-a doua expoziție a fost prezentată la Mioveni și urmează să ajungă în Pitești, București, Iași, Craiova, Timișoara, Bacău, Piatra Neamț, Suceava, Făgăraș, Sibiu, Alba Iulia, Cluj și Constanța. Proiectele și expozițiile Orthphoto au fost prezentate și la Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române, și la postul local Muscel TV, prin interviuri cu Ionuț Trandafirescu și Mihaela Nedea, coordonatorii echipei editoriale românești.

Proiecte de viitor

Platforma de fotografii cu temă ortodoxă își dorește pe viitor promovarea valorilor dreptei credințe prin noi expoziții, în locații noi. În acest sens, expoziția de la Geneva reprezintă un pas important în popularizarea valorilor Bisericii noastre în Europa Occidentală. De asemenea, se urmărește îmbunătățirea site-ului online, prin sporirea calității imaginii și prin alte adaosuri necesare pentru o bună funcționare într-un spațiu virtual mereu în schimbare. Sub oblăduirea Bisericilor Ortodoxe locale și cu binecuvântarea ierarhilor, activitatea membrilor comunității OrthPhoto, absolut benevolă, este benefică într-un spațiu unde se poate face misiune nu doar prin cuvânt sau text, ci și prin tehnologia imaginii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…