Floriile prevestesc Învierea Domnului

În Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală, informează „Ziarul Lumina”.

După rostirea Sfintei Evanghelii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat semnificațiile duhovnicești ale pericopei evanghelice, care se află în legătură cu viața Bisericii. „În primul rând, mirul de mare preț pe care Maria, sora lui Lazăr din Betania, îl folosește să ungă picioarele Mântuitorului și să le șteargă cu părul capului ei este o prevestire a îngropării Mântuitorului Iisus Hristos și, în același timp, o prefigurare a tuturor darurilor frumoase și de mare preț pe care noi le aducem Mântuitorului Iisus Hristos în Biserica Sa. În al doilea rând, intrarea în Ierusalimul pământesc al Mântuitorului Iisus Hristos ne arată biruința Sa asupra morții lui Lazăr și anticiparea sau prevestirea biruinței Sale asupra propriei morți prin Învierea Sa a treia zi din mormânt. Intrarea în Ierusalimul pământesc al Domnului Iisus Hristos este și o prevestire a Intrării Sale în Ierusalimul Ceresc prin Învierea Sa din morți, iar ramurile de finic sau stâlpările de copaci prefigurează buchetul de virtuți cu care noi trebuie să întâmpinăm pe Mântuitorul Iisus Hristos ca expresie a credinței în El, a iubirii față de El și a împlinirii poruncilor Lui în viața noastră”, a reliefat Preafericirea Sa. Mirul folosit de mare preț pe care Maria, sora lui Lazăr, l-a folosit a devenit Sfântul și Marele Mir, care este folosit pentru sfințirea Sfintei Mese din Altar, pentru sfințirea antimiselor sau în cadrul Tainei Mirungerii. Mirul de mare preț reprezintă, a mai spus Patriarhul Bisericii noastre, toate vasele sfinte de mare preț din Biserică, icoanele, veșmintele, dar și mulțimea bisericilor și a catedralelor frumoase. ‘La aceste podoabe de mare preț ale Casei Domnului trebuie să se adauge un mir de un preț și mai mare. Mirul de mare preț al credinței ortodoxe, al rugăciunii stăruitoare, al faptelor bune, al sufletului curat’.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim este intrarea Lui spre suferința Crucii din Ierusalimul pământesc, și trece prin moartea Crucii și apoi prin Înviere ca să ajungă în Ierusalimul Ceresc, adică în Împărăția cerurilor. ‘Biserica Ortodoxă reprezintă icoana Ierusalimului Ceresc spre care ne îndreptăm noi, ca și călători în lumea aceasta, pentru a intra în cetatea stătătoare a Împărăției cerurilor’, a arătat Preafericirea Sa.

Cu prilejul aniversării a 13 ani de la înființare a postului Radio Trinitas, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că, prin înființarea Centrului de presă Basilica, lucrarea misionară a Bisericii, de extindere a lucrării duhovnicești în lume, este foarte mult ajutată. ‘Astăzi, când Radio Trinitas împlinește 13 ani de la prima emisie a sa, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru ajutorul dat, laudă Preasfintei Treimi, pentru că Sfânta Treime este ocrotitoarea postului de Radio Trinitas, dar și tuturor celor care ne-au ajutat să organizăm primul post de radio ortodox din România’, a spus Preafericirea Sa.

La final, credincioșii au primit stâlpări de salcie și câte o iconiță închinată praznicului. La Catedrala patriarhală, deniile din Săptămâna Patimilor vor începe la ora 17:00.

Comentarii Facebook


Știri recente