Fișe de lucru la Religie pentru elevii de la clasa pregătitoare

La Editura Basilica a Patriarhiei Române a fost publicat setul de 26 de fișe de lucru la disciplina Religie, pentru elevii de la clasa pregătitoare, materiale didactice care au binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și avizul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Aceste fișe de lucru reprezintă pentru elevi mijloace de dezvoltare a interesului pentru domeniul educației religioase și suport în formarea unor atitudini și comportamente în acord cu valorile creștine. Pentru profesorul de religie fișele constituie un instrument de orientare în proiectarea și desfășurarea orei de religie.

Structura celor 26 de fișe este următoarea: prima pagină, destinată elevilor, conține titlul temei principale, titlul lecției, ilustrații, spații libere pentru desen, mesajul-cheie al lecției; a doua pagină, destinată profesorului, propune o mare varietate de activități didactice, care pot fi realizate selectiv și adaptate cu ușurință la particularitățile fiecărui grup de elevi – dialogul, descrierea din imagini, jocul didactic, lectura, desenul, exercițiul, rugăciunea, observarea naturii, confecționarea de felicitări, organizarea de scenete etc.

Prin intermediul acestor fișe de lucru elevii sunt invitați la un parcurs educațional, alături de cele două personaje principale ale ilustrațiilor, Andrei și Ioana, și ei în clasa pregătitoare. Experiențele celor doi copii, ilustrate în desenele fișelor, oferă exemple și modele de comportament în diferite contexte de viață, față de colegi, prieteni, membrii familiei sau alți adulți. De asemenea, tipul și cromatica desenelor special elaborate pentru aceste fișe își propun să-i ajute pe elevi să descopere valorile propriei credințe, să le dezvolte dragostea pentru frumos și simțul estetic.

Fișele de lucru au fost realizate de: d-na prof. dr. Monica Opriș, pr. lect. dr. Dorin Opriș și d-na cercetător științific dr. Irina Horga, autori de manuale școlare de religie și lucrări de specialitate în domeniul educației religioase. Ilustrațiile aparțin d-nei grafician Cristina Ionescu-Berechet, iar macheta a fost realizată de diacon Liviu Stanciu și d-ra asist. univ. dr. Corina Grecu. Referenți sunt: pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul”, Universitatea din București; d-l prof. univ. dr. Constantin Cucoș, director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași; pr. prof. dr. Gheorghe Dogaru, inspector pentru disciplina Religie, Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Coordonatorii proiectului „Religia la clasa pregătitoare” sunt: Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal; pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal, Sectorul teologic-educațional; diacon George Jambore, inspector pentru disciplina Religie, Sectorul teologic-educațional; prof. Cătălin Pîslaru, inspector general de specialitate, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Setul de fișe de lucru pentru elevii de la clasa pregătitoare poate fi achiziționat la prețul de 5,4 lei/exemplar (sunt incluse cheltuielile de distribuție). Comenzi se pot face pe adresa: „Tipografia Cărților Bisericești, Intrarea Miron Cristea nr. 6, sect. 4, București, cod poștal 040162”; telefon: 021.3352128; 021.3352129; e-mail: [email protected]

Utilizarea la clasă a acestor fișe este susținută și de un ghid specific, în format online, „Religia la clasa pregătitoare. Ghid pentru profesori”, disponibil la adresa www.patriarhia.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente