Final de an la Școala socială Christiana din Cluj-Napoca

În atmosferă de rugăciune și într-un cadru festiv, elevii Școlii Christiana din Cluj-Napoca au încheiat cursurile anului școlar 2010-2011 vineri, 10 iunie, informează radiorenasterea.ro. Preasfințitul Episcop-vicar Vasile Someșanul a oficiat, de la ora 12.00, un Te Deum de mulțumire pentru ajutorul primit de la Dumnezeu în cursul acestui an de studii și le-a adresat copiilor câteva îndemnuri pentru viață.

„Prin silința voastră și sub îndrumarea distinselor doamne profesori, iată că vedem acum roadele unui nou an școlar. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei are o deosebită apreciere pentru activitatea desfășurată în această școală. Nu putem să nu remarcăm faptul că acest complex de activități educative și misionar-sociale are acum un teren de sport care va spori și interesul vostru. Dumnezeu să vă dăruiască tuturor celor care v-ați implicat în aceste activități și vouă, dragi tineri, înțelepciune, răbdare, perseverență, pentru a vă putea realiza frumos în viață”, a subliniat Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Au fost prezentate apoi proiectele, rezultatele, copiii incluși în program, iar cei care au avut rezultate bune la învățătură și au arătat conștiinciozitate în frecventarea cursurilor au fost premiați cu diplome.

În cadrul proiectului „Școala Christiana”, anul școlar 2010-2011 a fost început cu 35 de elevi, o parte din ei s-au retras fie din cauză că și-au schimbat domiciliul, fie le-a scăzut interesul, astfel că anul se încheie cu 23 de elevi, 4 dintre ei fiind absolvenți de clasa a VIII-a.

Școala specială Christiana face parte din Centrul Social-Misionar Sfântul Vasile cel Mare, afiliat Asociației Filantropice Medical-Creștine Christiana, patronată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului. Misiunea școlii Christiana este de prevenire a abandonului școlar și de recuperare a copiilor aflați în acest risc din municipiul Cluj-Napoca.

Coordonatorul Centrului, pr. Claudiu Precup, a arătat care este scopul proiectului: „În general, copiii înscriși acum la Școala Christiana au interes pentru a învăța, a merge la școală, sunt copii care au anumită educație, o bază pe care pot să-și clădească un viitor. Școala Christiana este un proiect care se adresează copiilor aflați în riscul abandonului școlar, care sunt înscriși la Școala „Traian Dârjan”, unde își susțin examenele, și sunt susținuți din puncte de vedere educativ, material, psihologic, pentru a putea finaliza primele 8 clase”.

Elevilor înscriși li se oferă meditații școlare, consiliere educațională și profesională, ajutor material, activități recreative, toate fiind gratuite. Școala Christiana are o capacitate de 40 de elevi pentru cei care frecventează la zi acest proiect, și încă 40 de locuri pentru elevi de la frecvență redusă. Trei zile pe săptămână, copiii își completează pregătirea teoretică în conformitate cu programa școlară din învățământul gimnazial, cursurile fiind susținute de profesori calificați, în majoritatea lor voluntari. Copiilor li se mai oferă în mod gratuit rechizite, îmbrăcăminte și două mese zilnic.

În 2011 se împlinesc 15 ani de la demararea proiectului.

Comentarii Facebook


Știri recente