Filantropie la mănăstirile din zona Buhușiului

Așezările monahale din preajma orașului Buhuși reprezintă locuri în care filantropia este împletită cu rugăciunea și ascultarea. Hrana este oferită zilnic atât copiilor nevoiași, cât și bătrânilor singuri sau pelerinilor care vin să se roage. Toate aceste activități sunt derulate cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul. Activitatea filantropică este completată de parohiile din Protopopiatul Buhuși, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Ajutorarea celor săraci și neputincioși constituie un adevăr de netăgăduit în Biserica Ortodoxă. De altfel, nici un om nu s-ar putea defini ca fiind un creștin adevărat, fără milostenie și dragoste de semenii aflați în necaz. Însă, fără îndoială că locul în care se vede și se simte cel mai bine bunătatea îl reprezintă mănăstirile, așezămintele monahale în care pelerin sau simplu rugător găsești întotdeauna un mic ajutor. ‘Mănăstirile noastre fac multă filantropie. Un exemplu este acela al mănăstirilor de lângă orașul Buhuși. În acea zonă trăiesc multe familii cu situație precară, atât materială, cât și financiară, iar maicile și călugării vin în ajutorul oamenilor în mod regulat și de multă vreme’, a explicat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Pentru bătrânii și copiii care trăiesc în Marginea sau Izvoare, lângă orașul Buhuși, drumul către mănăstirile Ciolpani sau Runc este un veritabil pelerinaj pe calea întâlnirii cu Hristos care, prin mâinile maicilor și călugărilor, le oferă întotdeauna ajutor. Încovoiați de povara anilor și a greutăților, nevoiașii parcurg câte 4-5 kilometri pe jos, aproape zilnic, pentru a veni la mănăstirile de lângă urbea fostelor postavuri. Aici găsesc în permanență ceva de mâncare, alimente pentru acasă sau chiar îmbrăcăminte adusă de creștini și bine chivernisită de maici, cu scopul de a fi împărțite necăjiților. Între zidurile sfințite de nevoința și osteneala monahală, milostenia este o stare de fapt, pe cât de firească, pe atât de impresionantă ochilor și auzului celor care își imaginează lumea ca fiind ticsită de egocentrici și nepăsători. Însă, actul caritabil al celor care și-au dedicat viața slujirii lui Dumnezeu este cel mai adesea unul tăcut și modest.

Patru kilometri pe jos pentru o masă caldă

La Ciolpani, acolo unde programul de rugăciuni și ascultare ziua începe la ora 5:00 dimineața și se încheie la apusul soarelui, adică spre ora 21:00, copiii din zonele învecinate se simt ca acasă. Vin de la școlile din Buhuși, pentru a se bucura și a se împărtăși atât din bucatele mănăstirești, cât și din dragoste și ajutor. ‘Avem câteva familii cu mulți copii din cartierul Marginea și din Buhuși care vin aproape zilnic la mănăstire pentru a primi mâncare. Sunt familii care au câte șase, șapte copii, fără nici un venit, pe care încercăm să le sprijinim după puterile noastre. Sunt copii buni care merg la școală și învață bine. Tot ceea ce le oferim este din veniturile proprii ale mănăstirii. De câțiva ani încercăm să le asigurăm un minimum de hrană, iar când se ivește ocazia le dăruim și îmbrăcăminte, din cea adusă la mănăstire de unii credincioși’, a declarat stavrofora Lucia Chirvasă, stareța Mănăstirii Ciolpani.

Situația este asemănătoare și la Mănăstirea Runc, acolo unde părintele stareț Macarie Costea împarte din produsele aflate în gospodăria obștii și familiilor fără posibilități materiale și financiare. ‘Sunt bătrâni fără pensie, care merg câte 3-4 kilometri pe jos până aici, la biserică, pentru a fi ajutați. Avem și câteva familii cu mulți copii cărora le dăm alimente la pachet. Din producția mănăstirii mai ducem și la spital, la Buhuși’, a explicat părintele Macarie.

De altfel, situația existentă în cartierele mărginașe ale acestui orășel este binecunoscută și de preoții din zonă, care organizează adesea campanii de ajutoare a copiilor, în mod special a celor care doresc să ajungă la școală, să învețe, pentru a-și depăși condiția umană nefastă. ‘În Protopopiatul Buhuși, preoții, alături de credincioși, s-au implicat în ajutorarea copiilor din cartierul Marginea și nu numai, care învață la școlile din oraș. S-au derulat acțiuni filantropice, mergându-se la casele acestora și oferindu-li-se alimente, rechizite și alte produse’, a menționat preotul protopop Cozma Vasile.

Campanie pentru sprijinirea copiilor nevoiași

Fundația ‘Solidaritate și Speranță’ (FSS) a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei derulează, până la sfârșitul lunii octombrie, campania intitulată ‘Vreau și eu să merg la școală’. Campania a fost inițiată în scopul ajutorării celor 70 de copii asistați din centrele de zi ale instituției și constă în colectarea de rechizite, haine, încălțăminte și alte obiecte ce pot fi utile în vederea frecventării școlii. În acest sens au fost stabilite ca puncte de colectare librăriile Cărturești din centrele comerciale Palas și Iulius Mall. ‘Desfășurăm o campanie de colectare de produse care să vină în sprijinul celor peste 70 de copii asistați de Fundația ‘Solidaritate și Speranță’. Ne bazăm pe parteneriatul pe care îl avem cu librăriile Cărturești din Iulius Mall și Palas, unde avem două urne de colectă. Aici îi așteptăm pe donatori cu obiecte folositoare copiilor, de la rechizite până la materialele necesare în atelierele de creație, sau haine. Programele noastre sociale pentru copii luptă împotriva abandonului școlar. Întrucât rata acestui abandon este destul de mare, căutăm să-i ajutăm pe copii să continue școala pentru a ajunge într-o zi să profeseze într-un domeniu de activitate. Avem nevoie de aceste obiecte întrucât din anchetele noastre sociale reiese faptul că de multe ori copiii renunță la școală pentru că părinții nu-și permit să le cumpere cele necesare. Este nevoie de sprijinul cât mai multor ieșeni pentru că FSS poate oferi o masă caldă copiilor nevoiași, dar și profesori care să îi ajute la teme’, a spus Mihaela Maxim, referent marketing în cadrul Fundației ‘Solidaritate și Speranță’.

Comentarii Facebook


Știri recente