Filantropia, o latură a pastorației la parohia „Sfânta Treime” din Tătărani

Biserica parohiei Tătărani se află în satul din comuna cu același nume, aflat pe drumul dintre București și Ploiești. Din 2002, de când a fost numit paroh, părintele Cristian Prușan a reușit să construiască împreună cu preotul co-slujitor și credincioșii din localitate o nouă biserică, sfințită anul acesta, și să desfășoare importante programe filantropice.

Primele informații despre biserica din Tătărani le avem din însemnări făcute la jumătatea secolului al XVIII-lea, când marele pitar Greceanu și soția sa ctitoreau în sat un lăcaș cu hramul „Sfânta Treime”. 100 de ani mai târziu, un membru al familiei Mavrocordat aducea îmbunătățiri construcției bisericii, care a rezistat până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci, datorită cutremurului, dar mai ales bombardamentelor întreprinse de aviația americană, biserica a suferit stricăciuni majore. După demolarea ei de autoritățile comuniste, credincioșii din Tătărani au ridicat o capelă cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, unde se oficiau slujbele săptămânale. În anul anul 2002 a fost hirotonit preot părintele Prușan Cristian, slujitor împreună cu părintele Vladimir Ioan. Odată cu numirea lor la această parohie, a început o activitate misionar-pastorală intensă, deoarece prezența la sfintele slujbe era aproape inexistentă.

Apoi au fost executate lucrări de reparație interioară a bisericii, pentru că degradarea picturii și a catapetesmei făcea necesare aceste operații. Paralel cu aceste lucrări au fost schimbate instalațiile de apă și căldură și s-a înlocuit o parte din mobilierul bisericii.

Însă membrii parohiei împreună cu preotul au hotărât ridicarea unei noi biserici, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Ierarh Nectarie”, proiect care a început în primăvara anului 2005.

Parohia „Sfânta Treime” din Tătărani are în componență enoriași foarte săraci. Sunt 890 de familii. Dintre ele, aproximativ 300 sunt formate dintr-un singur membru. De ce? În apropierea acestei localități funcționează Combinatul Petrochimic Brazi. Majoritatea oamenilor din zonă lucra aici, într-un mediu foarte toxic. Mulți s-au îmbolnăvit de cancer și au lăsat în urmă soți fără sprijin. Dintre aceștia, 45 de persoane, aflate acum în vârstă, au o pensie de 200-250 de lei. Parohia s-a gândit să le ajute și au fost incluse în programul caritativ „Ajută-ți aproapele”. Pentru aceasta era nevoie de o nouă construcție, un imobil pe care preotul, în urma unor împrumuturi, l-a construit ajutat de prieteni și de fiii duhovnicești. Proiectul a demarat în luna aprilie 2006. Așa s-a născut

Așezământul „Sfântul Mina”, care cuprinde o bucătărie dotată cu utilități, o sală de mese la parter, cu o capacitate de 80 de locuri. La etaj, pe o suprafață de peste 120 de metri pătrați, se desfășoară activități sociale și cultural-pastorale. Împreună cu școala generală din Tătărani, acolo au avut loc festivități prilejuite de evenimentelor importante din viața parohiei (conferințe preoțești, cercuri pastorale, prăznuirea Zilei Eroilor).

În cadrul parohiei, mai multe persoane vârstnice asistate social beneficiază, în fiecare marți și joi din săptămână, de alimente pe care le primesc la domiciliu. Duminica, acestor nevoiași li se oferă o masă caldă la același Așezământ social „Sfântul Mina”. Tot pentru ajutorarea celor cu posibilități financiare reduse, pe lângă parohie se lucrează la ridicarea unei farmacii și a unui cabinet medical, ce vor fi incluse în Programul „Vasiliada” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În data de 3 mai 2009, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a săvârșit slujba de sfințire a bisericii, în prezența a peste 3.000 de credincioși din parohie și împrejurimi.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Zilele Şaguniene se mută anul acesta în online  

Manifestările culturale dedicate Sfântului Andrei Şaguna, intitulate sugestiv Zilele Şaguniene, se desfăşoară anul acesta exclusiv online, din cauza pandemiei de coronavirus. Evenimentele au început sâmbătă, 21 noiembrie, prin anunţarea clericilor şi mirenilor rămaşi în cursa…