Festivitățile dedicate Zilei Naționale în Arad

Aradul, oraș în care s-a plămădit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a sărbătorit și în acest an Ziua Națională a românilor de pretutindeni prin importante manifestări, la care a luat parte Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Manifestările din ziua de 1 Decembrie au debutat la statuia marelui corifeu al Unirii, Vasile Goldiș, din centrul municipiului, în organizarea Universității de Vest ‘Vasile Goldiș’ din Arad, cu o slujbă de pomenire săvârșită de Înalt Preasfinția Sa, împreună cu un sobor de preoți. Au fost prezenți rectorul universității, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, oficialități locale, decanii facultăților universității, profesori, studenți. În acordurile fanfarei s-au depus coroane și jerbe de flori.

Evocarea personalității lui Vasile Goldiș

În alocuțiunea rostită cu acest prilej, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei a evidențiat importanța rolului pe care ilustrul bărbat al neamului, Vasile Goldiș, secretar consistorial al eparhiei arădene, l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri și cinstirea pe care posteritatea i-o acordă, în special în municipiul și județul nostru, unde localități, instituții și edificii îi poartă numele.

Tot în dimineața acestei zile, în casa în care a locuit la Arad Ștefan Cicio-Pop a avut loc un moment comemorativ la care chiriarhul a fost reprezentat de părintele Simion Mladin, secretar eparhial.

Festivitățile oficiale dedicate Zilei Naționale a României au început după-amiază, la ora 15:30, și au cuprins în itinerar Cimitirul municipal Eternitatea, Troița Martirilor din Primul Război Mondial, din Parcul Mihai Eminescu și Piața Revoluției, din centrul municipiului.

Parastas pentru înfăptuitorii Unirii

La mormântul lui Vasile Goldiș, IPS Arhiepiscop Timotei, înconjurat de soborul preoților din municipiul Arad, a oficiat un parastas pentru înfăptuitorii Unirii de la 1918: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, pentru episcopii Ioan Ignatie Papp al Aradului și Ilie Miron Cristea al Caransebeșului. Slujba religioasă a fost precedată de un ceremonial militar și urmată de depuneri de coroane la mormintele celor trei corifei. Au participat oficialitățile județene și locale, conducători ai unor instituții, numeroși cetățeni. În fața Troiței Martirilor din Parcul Eminescu, în cadrul slujbei de Te Deum, săvârșită în prezența oficialităților administrative, politice și militare, precum și a unui numeros public, Înalt Preasfințitul Timotei a rostit un cuvânt omagial pentru toți cei care s-au jertfit pentru realizarea unității noastre naționale. Au fost subliniate patriotismul și spiritul de sacrificiu al înaintașilor, jertfa lor pentru propășirea idealurilor sacre: unitatea tuturor românilor în granițele firești, conștiința de neam și de credință, apartenența la spațiul cultural european. Toate acestea trebuie socotite de către noi, cei de astăzi, ca premise ale cinstirii înaintașilor și ale dragostei față de patrie.

Comentarii Facebook


Știri recente