Festivități în Protopopiatele Șimleu Silvaniei și Marghita

În cadrul festivității de sfârșit de an școlar a absolvenților clasei a VIII-a ai Școlii Gimnaziale ‘Silvania’ din Șimleu Silvaniei, a avut loc premierea câștigătorilor Concursului de creație ‘Alege școala!’, etapa pe protopopiat. O festivitate de premiere a avut loc și la sala festivă a Protopopiatului Marghita, pentru premierea câștigătorilor din Concursul național de creație ‘Alege școala’ cu tema ‘Școala mea’, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

La evenimentul desfășurat la Școala ‘Silvania’ au participat reprezentanți ai Episcopiei Sălajului, ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, ai Primăriei Șimleu Silvaniei, ai protopopiatului, un număr impresionant de cadre didactice, copii, părinți.

În numele Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, inspectorul pentru catehizare parohială, pr. Silviu Boha, i-a felicitat pe câștigători, arătând că trebuie cultivată legătura dintre viața familiei, activitatea școlară și viața Bisericii.

‘Biserica și Școala sunt două instituții atât de apropiate, încât este imposibil să slujești în Biserică și să faci abstracție de școală și invers. Motivul pentru care Biserica și Școala se completează reciproc este faptul că amândouă au în vedere omul: Biserica se ocupă de mântuirea omului, iar școala de instruirea lui’, a spus pr. Silviu Boha, care a susținut necesitatea implicării tuturor factorilor ce contribuie la educație pentru stoparea și eventual eradicarea acestui fenomen.

Pr. inspector patriarhal dr. Constantin Naclad, managerul general al proiectului, în cuvântul transmis cu această ocazie a subliniat efortul Bisericii pe tărâmul educației catehetice. Octavian Filip, coordonatorul zonal de proiect, a transmis felicitări premianților și a prezentat relația dintre organizația pe care o reprezintă și Biserica Ortodoxă Română.

Copiii premiați, Casian Lipo – Parohia Șimleu Silvaniei I, Mihai Gligor – Parohia Cerîșa; Lavinia Sabău, Parohia Horoatu-Crasnei, Iulia Șandor – Parohia Subcetate, Andreea Chiș – Parohia Giurtelec, Ionuț Fărcaș – Parohia Cizer, Adriana Pavel – Parohia Stârciu, Adrian Mureșan – Parohia Vârșolț, Maria Ioana Cobzaș – au primit diplome și produse multimedia.

Premierea copiilor din Protopopiatul Marghita

În sala festivă a Protopopiatului Marghita au fost premiate lucrările de la etapa pe protopopiat a Concursului național de creație ‘Alege școala’, inițiat de Patriarhia Română, cu tema ‘Școala mea’. La concurs au participat 109 elevi din 14 parohii. Creațiile copiilor, atât cele literare, cât și cele artistice, au fost jurizate de o comisie prezidată de pr. Aurel Octavian Goga, inspector eparhial pentru cateheză, și formată din pr. Ioan Șugar, protopopul Marghitei, pr. Ioan Morar, responsabil cu cateheza al Protopopiatului Marghita, pr. prof. Ioan-Bogdan Pop, prof. Diana Lazăr și prof. Larisa Andor de la Colegiul Național ‘Octavian Goga’ Marghita.

Au fost premiați elevii Teodora Podila – Parohia Brusturi), Andrei Naghy – Parohia Abram, Florina Șerban – Parohia Boianu Mare, Emilian Derecichei – Parohia Sârbi, Gabriela Boier – Parohia Boianu Mare, Nicoleta Cotu – Parohia Marghita II, Adelina Jurca – Parohia Tria, Alina Moldoveanu – Parohia Marghita II, Diana Covaci – Parohia Sârbi.

Pr. Aurel Octavian Goga, inspector eparhial pentru cateheză, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru toți cei implicați în concurs și a adresat aprecieri asupra originalității și calității creațiilor literare și artistice ale copiilor. La final, pr. Ioan Șugar, protopopul Marghitei, a adresat cuvinte de încurajare tuturor participanților la concurs, îndemnându-i să-și cultive talentul și pe mai departe cu aceeași râvnă. În cadrul festivității de premiere, câștigătorii au fost recompensați cu diplome, cu icoane cu Mântuitorul Iisus Hristos și Maica Domnului, cu cruciulițe, dar și aparatură foto, multimedia și IT.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…