Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Național de Creație Literară „Anul jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii”

În Sala Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei a avut loc sâmbătă, 1 noiembrie a.c., decernarea premiilor câștigătorilor Concursului Național de Creație Literară „Anul jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii”, desfășurat în perioada 11 aprilie – 1 noiembrie 2008. La această festivitate au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, părintele Gheorghe Holbea, consilier al Sectorului teologic educațional din cadrul Patriarhiei Române, inspectorii pr. Mihai Iliescu, George Jambore, Florin Marica. La ceremonie a fost prezent și diac. Bogdan Popescu, fostul consilier al Sectorului teologic educațional, cel care la inițiativa Părintelui Patriarh a lansat acest concurs. Cele două momente sărbătorite, tipărirea acum 500 de ani a primei cărți în limba română și 320 de ani de la apariția Bibliei de la București, au fost marcate înainte de premierea copiilor de două prelegeri, susținute de asistent dr. Alexandru Mihăilă, cadru didactic la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul”, care a prezentat studiul „Noul Testament de la Bălgrad și Biblia de la București – însemnătatea lor în viața poporului român” și de pr. dr. Vasile Gavrilă, cu lucrarea „Sfânta Liturghie și Liturghierul ieromonahului Macarie”.

Festivitatea de premiere a fost deschisă de către Preasfințitul Ciprian Câmpineanul. Lucrările elevilor au fost evaluate săptămâna trecută de o comisie de profesori selectați din toate zonele țării. Au fost oferite aproape 30 de premii pentru cele trei categorii: Învățământ religios, Învățământ teologic preuniversitar și Învățământ teologic universitar. La ciclul primar au participat 500 de lucrări venite din întreaga țară, iar la gimnaziu și liceu au fost evaluate aproximativ 300 de materiale primite din partea elevilor.

După înmânarea premiilor, corul de copii al Radiodifuziunii Române, aflat sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, a încântat prin virtuozitatea cu care a interpretat mai multe piese religioase.

La finalul manifestării, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că sărbătorirea acestui an jubiliar nu s-a oprit doar la nivelul ierarhilor, preoților, mănăstirilor și teologilor, ci a rodit în sufletele tinerilor și ale elevilor care au dovedit că ora de religie e o mare binecuvântare pentru Biserică, pentru viața și misiunea ei în societate. La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a felicitat pe tinerii care au fost premiați și pe toți cei ce au contribuit la desfășurarea în bune condiții a acestui concurs.

Câștigătorii de la fiecare secțiune au fost recompensați de către Patriarhia Română cu diplome, premii constând în bani și cărți, iar premiul I la categoria Învățământ Teologic Universitar l-a reprezentat un pelerinaj în Grecia, la Eghina, locul de naștere al Sfântului Ierarh Nectarie.

(Sursa: Ziarul Lumina Nr. 256/ 3 noiembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente