Festivitatea de deschiderea a noului an școlar 2011-2012, la Giula

În data de 1 septembrie 2011, Școlile Generale și Liceele din Ungaria își deschid din nou porțile pentru a-i primi pe elevii care vor începe noul an școlar.

În acest context, la Școala Generală și Liceul Românesc Nicolae Bălcescu din Giula, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, a Doamnei Director Maria Gurzău Czégledi, a altor invitați, a corpului profesoral, a elevilor și părinților lor, a avut loc ieri 31 august 2011, festivitatea oficială de începere a noului an școlar 2011-2012.

În deschiderea acestei manifestări emoționante și foarte importante pentru cei mai tineri membri ai comunității românești din Ungaria, dar și pentru colegii lor de naționalitate maghiară care au dorit să studieze la această școală, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe din Ungaria, a săvârșit o slujbă de Te Deum la deschiderea noului an școlar și a rostit un cuvânt de întâmpinare și binecuvântare pentru elevi și cadrele didactice, după cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

După intonarea imnelor naționale a celor două State: Ungaria și România și după două poezii de bun venit, rostite în română și maghiară, pentru a-i introduce în atmosfera școlii pe distinșii invitați ai acestui eveniment: elevi, profesori și părinți, care au umplut sala festivă a liceului, a urmat cuvântul de deschidere al Doamnei Directoare Maria Gurzău Czégledi. Astfel, au fost prezentate principalele informații legate de noul an școlar, care va cuprinde anumite modificări, ținând cont de faptul că în această toamnă se va vota o nouă Lege a Învățământului în Parlamentul Ungariei, apoi au fost anunțate cu bucurie rezultatele de la examenul de admitere la facultate, în care majoritatea dintre cei aproximativ 40 de absolvenți ai acestui liceu au fost declarați admiși la diferite institute de învățământ superioare, din Ungaria, dar și din România.

Tot în acest context festiv, Doamna Directoare i-a poftit pe scenă, însoțiți de învățătoarele lor, pe cei 20 de noi boboci care au fost înscriși în clasa I-a și care au emoționat sufletele tuturor spectatorilor. În clasa a IX-a s-au înscris un număr de43 de elevi, care vor forma două clase (A și B) și care au fost prezentați, de asemenea, pe scena festivă a acestei școli. Dintre elevii de clasa a IX-a, 15 copii provin din Giula, 17 din Micherechi, 8 din alte localități, iar 3 au venit din România.

Din partea Primăriei Giulei a fost prezent la acest eveniment Domnul Lajos Balogh, Consilierul orășenesc pentru cartierul numit „Orașul Mare Românesc” (Nagy Román Város). A fost prezent, de asemenea, Domnul Vasile Gurzău, Directorul Centrului de Informare și Documentare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, dar și reprezentanți ai celor două publicații ale românilor din Ungaria: „Foaia Românească” și „Cronica”.

De astăzi, 1 septembrie, elevii și profesorii lor din întreaga țară își vor începe munca educativă în noul an școlar, care în Ungaria coincide cu începutul anului nou bisericesc, urmând ca din data de 5 septembrie și Universitățile din Ungaria să își deschidă porțile pentru începutul noului an universitar.

Comentarii Facebook


Știri recente