Festivitatea de deschidere a anului universitar la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală

La Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală a avut loc astăzi, 4 octombrie, festivitatea de deschidere a anului universitar 2010-2011. Deschiderea oficială a cursurilor a început cu Sfânta Liturghie, urmată de o Slujbă de Te Deum, oficiate de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, informează Radio TRINITAS.

Preasfinția Sa a ținut și un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța slujbei de binecuvântare la început de an universitar.

„Slujba aceasta se citește acolo unde este solicitată la toate instituțiile de învățământ laic și teologic din țara noastră. Nimeni dintre tinerii aceștia nu se identifică mai mult cu textele acestea două decât studenții și studentele în teologie. Nici unui tânăr din învățământul profan Scriptura nu-i este cel dintâi și cel mai important obiect de studiu. De aceea și din acest punct de vedere sunteți cu totul privilegiați”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, după cum ne informează TRINITAS TV.

De asemenea, Preasfinția sa i-a îndemnat să fie sârguincioși, deoarece pe umerii lor cad provocările societății contemporane.

„Dumnezeu să aducă în viața profesorilor și în viața dumneavoastră, mult ajutor și multă inspirație, ca timpul pe care îl avem la dispoziție în acest nou an universitar să îl folosim la maximum pentru formarea noastră și a dumneavoastră, atât intelectuală cât și duhovnicească și morală. Trebuie să fiți capabili să fiți martori ai Evangheliei într-o lume din ce în ce mai secularizată, într-o lume în care se caută substitutive pentru credința noastră creștină. Cade o mare răspundere pe umerii dumneavoastră, cei care veți fi preoți, profesori de Religie sau care veți lucra în sistemul asistenței sociale din țara noastră, ca prin tot ceea ce faceți să fiți mărturii vii ale Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a mai adăugat Preasfințitul Părinte Episcop-vicar patriarhal.

La rândul său, părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” le-a prezentat provocările de cercetare academică pentru anul care a început.

„În noul an în care intrăm ne așteaptă în primul rând cercetare în care sunt angajați, nu doar profesorii, ci și doctoranzii, masteranzii și dumneavoastră studenții. A cerceta înseamnă a cunoaște izvoarele teologiei, dar înseamnă a te ancora și în prezentul misionar al Bisericii și a te pregăti de viitor. Anul în care intrăm și pentru care ne pregătim studenți și profesori, deopotrivă, se mai află însă, sub două puncte cardinale, Anul Crezului Ortodox, în care ne și aflăm și care ne amintește că teologia trebuie să fie mărturisitoare. Însă anul acesta se va sfârși în 2011, an închinat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Sfintelor Taine ale Botezului și Cununiei. Acestea sunt de natură să ne provoace la o cercetare teologică”, a spus părintele profesor decan Ștefan Buchiu.

În continuare a avut loc un moment festiv în amfiteatrul „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății.

„Mult succes, iar timpul pe care-l petreceți aici să fie o bucurie prin munca și prin rezultatele voastre să satisfaceți așteptările celor care vă susțin financiar, celor care privesc din familia dumneavoastră ca la niște speranțe pentru Biserică și pentru țară. De asemenea, să fiți o bucurie pentru profesorii care vă formează”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Tot astăzi, Asociația Studenților Teologi Ortodocși a lansat prima ediție a „Ghidului Studentului Teolog”.

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București sunt înscriși anul acesta 363 de studenți.

Comentarii Facebook


Știri recente