Festivitatea de absolvire a celei de-a treia promoții a Liceului Teologic Ortodox din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, joi, 31 mai 2012, a avut loc în paraclisul cu hramul „Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului” din cadrul Liceului Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, festivitatea de absolvire a studiilor liceale, pentru promoția 2012 a liceului, după cum ne-a menționat Pr. prof. Alin Sonea.

Festivitatea a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată în sobor, de părinții profesori care fac parte din corpul didactic al liceului, urmată de slujba Te Deum, în prezența absolvenților, a cadrelor didactice, a părinților și a invitaților.

Părintele profesor Radu Rus, consilier pentru învățământ al Episcopiei Oradiei și director adjunct al Liceului Ortodox, a transmis cuvânt de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie și a evidențiat dimensiunea euharistică a persoanei umane, în virtutea căreia omul se simte dator să-I mulțumească lui Dumnezeu pentru darurile primite gratuit, dar pe care fiecare trebuie să le valorifice: „De aceea am început festivitatea de astăzi prin Sfânta Liturghie, care este prin excelență slujba de mulțumire adusă lui Dumnezeu, iar Te Deum-ul este tot o slujbă specială, de mulțumire, dar și de laudă adusă lui Dumnezeu”.

Totodată, părintele director a subliniat necesitatea transpunerii mesajului evanghelic în viața personală a fiecărui absolvent ca mărturie pentru societatea în care trăim, conform imperativului hristic: „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei 5, 16).

În continuare, domnul director Gheorghe Erdeli i-a îndemnat pe absolvenți ca pe parcursul vieții să lupte să depășească obstacolele ce le vor sta în cale, iar părintele diriginte arhid. prof. Ștefan Lakatos a scos în evidență necesitatea iubirii ca fundament al comuniunii și solidarității interumane, după modelul iubirii jertfelnice a lui Hristos.

Te Deum-ul a fost urmat de premierea absolvenților care s-au distins prin rezultate deosebite la învățătură și comportament. Din partea Preasfințitului Sofronie au fost acordate mai multe premii speciale, pentru absolvenții care au excelat la anumite discipline teologice studiate: Premiul „Episcop Roman Ciorogariu” pentru istorie bisericească i-a revenit elevului Alexandru Bara; Premiul „Episcop Dr. Nicolae Popovici” pentru rezultate la învățătură, conduită și purtare i-a revenit elevei Sanda Zălhan, iar Premiul „Diacon Nicolae Firu” pentru muzică bisericească elevului Lucian Lipai.

Comentarii Facebook


Știri recente