Festivitate de premiere a concursului „Alege școala!” în Arhiepiscopia Iașilor

Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași a găzduit miercuri, 27 iunie 2012, festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului național de creație ‘Alege școala!’, la nivelul protopopiatelor Arhiepiscopiei Iașilor, eveniment ce s-a încheiat cu primirea câștigătorilor de IPS Teofan în Reședința mitropolitană, potrivit Ziarul Lumina. Acțiunea derulată este parte a proiectului ‘Alege școala!’, inițiat de Patriarhia Română, în colaborare cu World Vision România.

Festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului național de creație ‘Alege școala!’, la nivelul protopopiatelor Arhiepiscopiei Iașilor, ce a avut loc miercuri, i-a adunat în Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași atât pe elevii concurenți, cât și pe preoții coordonatori. La eveniment au participat pr. Constantin Naclad, inspector în cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române și coordonatorul proiectului ‘Alege școala!’ la nivel național, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Concursul național de creație ‘Alege școala!’ s-a desfășurat pe trei secțiuni: literară, artistică și mass-media, acordându-se câte trei premii pentru fiecare secțiune. Premiul I la Secțiunea literară a fost obținut de Dăscăleanu Ioana Mădălina de la parohia ‘Sfântul Gheorghe’ din Săveni – Protopopiatul Săveni, la Secțiunea artistică, premiul I a fost înmânat elevei Moruz Laura de la parohia Hilișeu – Cloșca – Protopopiatul Dorohoi, iar pe locul I la Secțiunea massmedia s-a clasat Botezatu Alina Elena de la parohia Talpa a Protopopiatului Piatra Neamț. Premiile oferite de Arhiepiscopia Iașilor câștigătorilor au constat în laptopuri, calculatoare desktop și sisteme audio. Festivitatea de premiere s-a încheiat cu primirea în Reședința mitropolitană a elevilor și a preoților coordonatori de către Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care i-a felicitat pe câștigători și i-a îndemnat pe aceștia să-și păstreze toată viața flacăra credinței aprinsă și să nu părăsească țara în care s-au născut.

Proiectul național ‘Alege școala!’ a avut ca scop reducerea abandonului școlar și a delincvenței juvenile prin dezvoltarea unor soluții alternative de tipul ‘școala de duminică’. Obiectivele specifice au fost: organizarea de sesiuni de formare pentru preoți și profesori de religie care lucrează cu copii în cadrul sesiunilor de cateheză, concursuri pe teme religioase pentru copii și tabere de creație creștină. ‘În proiectul ‘Alege școala!’ au fost implicate 1.206 parohii din 10 eparhii, iar aproape 10.000 de copii au participat și au fost premiați în cadrul unor concursuri în care aceștia au abordat atât subiecte religioase, cât și legătura dintre Biserică și Școală. Premisa și fundamentul acestui demers a fost proiectul ‘Hristos împărtășit copiilor’ ale cărui activități se doresc a fi permanente în Biserica noastră,’ a precizat pr. Constantin Naclad, coordonatorul proiectului ‘Alege școala!’.

‘Mă bucură foarte mult colaborarea exemplară dintre eparhiile Patriarhiei Române, care și-au dat concursul la implementarea unui proiect de o asemenea avengură și de o asemenea profunzime, pentru că ‘Alege școala!’ nu este doar un proiect cu implicații sociale foarte evidente, ci este și un proiect al Bisericii care urmărește sesizarea și implicarea semnelor prezenței lui Hristos. Implicarea oamenilor Bisericii, a inspectorului patriarhal și a inspectorilor eparhiali în derularea acestui proiect a făcut ca prezența lui Hristos să fie mai vizibilă și mai simțită, atât în sufletele copiilor concurenți, cât și în famiile acestora’, a declarat arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

‘Am participat la secțiunea literară a acestui concurs cu o compunere, intitulată ‘Copilul în pridvorul Bisericii’, în care am ilustrat viața unui copil cerșetor care a reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor inimoși din Biserică, să-și depășească condiția’, a precizat Dăscăleanu Ioana Mădălina de la parohia ‘Sfântul Gheorghe’ din Săveni – Protopopiatul Săveni, câștigătoarea premiului I la Secțiunea literară.

‘În proiectul cu care am câștigat locul III în cadrul secțiunii mass-media a concursului ‘Alege școala!’, am arătat lucrurile care ne fac să ne simțim mai aproape de Biserică’, a spus Crețu Diana de la parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Darabani. ‘În cadrul protopopiatului nostru, acest concurs a reunit copii dornici să-și dezvolte creativitatea și să arate că sunt buni credincioși ai Bisericii. Ce am observat în lucrările elevilor noștri e că aceștia îl văd pe Dumnezeu într-un mod cu totul aparte, ceea ce arată credința lor puternică și sinceră’, a menționat pr. Iulian Andrei, responsabil cu cateheza în cadrul Protopopiatului Darabani.

Concursul ‘Alege școala!’ a adus cu sine realizări notabile atât pentru elevii participanți, cât și pentru preoții și profesorii coordonatori. ‘Lumea copilăriei cu valorile sale oferă elevilor posibilități de a crea în diferite domenii, de a-și dezvolta imaginația, aptitudinile și talentul. Prin concursul de creație ‘Alege școala!’ am dorit să înțelegem această lume, să cunoaștem mai bine preocupările, interesele și aspirațiile generațiilor actuale de elevi și să oferim șansa ca acestea să fie evidențiate și fructificate. Totodată, am dorit identificarea elevilor cu aptitudini speciale: artistice (literare și de dezvoltare a interesului pentru lectură și pentru creație literară), plastice (desen, fotografie), teologice, de comunicare și organizare. De asemenea, pentru noi, preoții și coordonatorii centrelor catehetice parohiale, a fost foarte importantă cunoașterea, afirmarea și stimularea potențialului social, artistic, plastic, teologic și de comunicare al elevilor, integrarea copiilor în viața școlară și combaterea abandonului școlar prin reabilitarea socio-emoțională și comportamentală a elevilor participanți la programele catehetice’, a subliniat pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Comentarii Facebook


Știri recente