Festivitate de deschidere a noului an universitar la Facultatea de Teologie din Craiova

Într-o atmosferă de înaltă trăire duhovnicească, Centrul de restaurare, consevare patrimoniu și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova a găzduit luni, 7 octombrie, festivitatea de deschidere a noului an universitar 2013-2014. Organizat sub pronia Sfinților Mucenici Serghie și Vah, prăznuiți în aceatsă zi, momentul festiv a fost precedat de Sfânta Liturghie arhierească săvârșită la Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu părinții profesori și părinții slujitori ai Catedralei mitropolitane.

Considerațiile care au stat la baza alegerii zilei de pomenire a Sfinților Serghie și Vah, ca zi de deschidere oficială a anului de învățământ universitar teologic la Craiova, au fost precizate în luarea de cuvânt a IPS Părinte Mitropolit Acad. Dr. Irineu, Decanul Facultății de Teologie din Craiova, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu.

„Deschidem anul universitar sub lumina Sfinților Serghie și Vah deoarece acești Sfinți Mucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos sunt considerați dascăli, învățători ai credincioșilor. Și când ar fi fost mai nimerit să începem anul universitar teologic dacă nu în ziua de pomenire a Sfinților Serghie și Vah? Dacă înaintașii noștri au adus sfintele lor moaște la Craiova, de bună seamă că în planul lui Dumnezeu au existat anumite rațiuni ale prezenței lor aici. Noi rugăm pe Sfinții Serghie și Vah să ne ajute pentru a duce mai departe această vocație, această chemare a lui Dumnezeu, unii ca profesori, alții ca studenți. Felicităm întregul corp profesoral, pe studenți, pe masteranzi și doctoranzi pentru osteneala lor de a duce mai departe bunul nume al facultății noastre. Și avem speranța că această lumină aprinsă de Mântuitorul Hristos va strălucii și în continuare întru propășirea culturii, a vieții duhovnicești și a întregii spiritualități din facultatea și din cetatea noastră”, a spus IPS Irineu.

În cuvântul de deschidere, părintele lector univ. dr. Adrian Ivan, directorul Departamentului Teologie, a reiterat necesitatea unor noi abordări în noul an universitar, care să se concentreze mai mult pe domeniul cercetării. „Facultatea de Teologie din Craiova este pregătită în noul an universitar să abordeze noi perspective în domeniul cercetării, atât pe palierul licenței cât și al masterului și doctoratului. Fiind prezenți într-o locație care oferă ea însăși noi perspective, amintim aici numai specializarea Artă sacră, introdusă de puțin timp în planul de învățământ teologic, o specializare care face ca studentul teolog să aibă acces și la perspectiva creației, a inspirației, a lucrurilor ce dăinuiesc peste veacuri”, a precizat părintele profesor Adrian Ivan.

O retrospectivă a principalelor activități desfășurate în anul universitar precedent, precum și principalele coordonate ale obiectivelor pentru noul an de învățământ, au fost prezentate de prodecanul Facultății de Teologie din Craiova, părintele lect. univ. dr. Răzvan Stan. „Prin participările la simpozioane, conferințe și congrese teologice naționale și internaționale, profesorii și studenții noștri s-au impus ca voci autorizate în domeniu”, a spus părintele prof. Răzvan. În continuare, părintele profesor a trecut în revistă principalele simpozioane, conferințe și congrese organizate de facultate în anul 2013 și a anunțat că următorul simpozion național studențesc va avea loc la finele lunii noiembrie, la Mânăstirea Tismana pe tema „Sfinții Împărați Constantin și Elena – punte de legătură în lumea greco-romană”. Din expunerea părintelui prodecan am mai reținut cele trei doctorate susținute la Școala doctorală a facultății, precum și faptul că, la 1 octombrie 2013, Facultatea de Teologie din Craiova avea înscriși 351 studenți la licență, 103 masteranzi și 21 doctoranzi, în total 475 persoane.

Comentarii Facebook


Știri recente