Festivitate de absolvire la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca s-a desfășurat marți, 31 mai, festivitatea de absolvire a promoției de elevi 2007-2011, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, informează Radio Renașterea. După patru ani de studii teologice, călăuziți de profesori și susținuți de părinții lor, elevii clasei a XII-a au primit astăzi ultimele felicitări, fiind răsplătiți pentru toate eforturile depuse pe planurile educativ, duhovnicesc și moral, în timpul anilor de studii.

Programul a fost deschis dimineață, cu Sfânta Liturghie arhierească, oficiată la ora 7.30, de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, după care, la ora 10.00, a început festivitatea de premiere a absolvenților. Au participat, alături de Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, Preasfințitul Vasile Someșanul, pr. arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, pr. Cristian Sonea, directorul Seminarului Teologic, pr. Iustin Tira, vicarul eparhial, care este membru în consiliul de administrație al școlii, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, inspectorul Cristina Popescu din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj și inspectorul Mihai Ilișiu din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

În deschiderea festivității, părintele director Cristian Sonea le-a adresat absolvenților ultimele îndemnuri în această calitate, arătând că majoritatea dintre ei își vor desăvârși cunoștințele acumuluate în anii de liceu în cadrul Facultății de Teologie: „Astăzi se încheie un ciclu pentru a începe altul și pentru a începe viața voastră de oameni maturi, se încheie adolescența pentru a începe o provocare mare, la vârsta tinereții, a maturității și apoi, la bătrânețe, să lucrăm pentru Împărăția lui Dumnezeu. Deși ați trecut de vârsta adolescenței, totuși, puteți fi modelați și acesta este îndemnul meu: lăsați-vă modelați! Pentru că un suflet curat în tinerețe rămâne curat și la bătrânețe”.

În cadrul festivității, elevii clasei a XII-a de la Seminarul Teologic clujean, dirijați de preot prof. dr. Petru Stanciu, au interpretat cântări religioase specifice perioadei în care ne aflăm.

O cale a dăruirii depline

Anul acesta, au absolvit Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca 30 de elevi, toți fiind la clasa de Teologie. În următoarea perioadă, ei se vor pregăti pentru a susține examenul de bacalaureat, după care se vor înscrie la facultate. Din anii precedenți se cunoaște că în jur de 90% din absolvenți aleg să-și continue studiile teologice în cadrul Facultății de Teologie.

Această cale trebuie urmată cu dăruire totală, iar Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei le-a pus la suflet absolvenților câteva sfaturi pentru viitor: „Orice încheiere de școală aduce mari emoții celor ce sunt implicați, dar nu numai lor, ci și nouă. Va așteaptă acum Facultatea de Teologie, dar totuși ați încheiat o etapă a vieții. Atunci când ați ales seminarul l-ați ales pentru că în suflet ați simțit chemarea Cerului, iar Domnul Hristos zice așa: „Nu voi M-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi”. Atunci când dăm ascultare chemării ce ne-o face Dumnezeu, se încununează efortul nostru cu succes. Eu aș vrea să cred că niciunul dintre tineri nu a plecat pe această cale la întâmplare. Dacă ați ales această cale, care presupune dăruire totală și jertfă, atunci să o onorați cum se cuvine!”

Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca își desfășoară activitatea începând cu anul 1952, din momentul desființării abuzive de regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Român din Cluj. De-a lungul timpului, școala a trecut prin mai multe etape, la început fiind Școală medie de cântăreți bisericești (1952-1955). Seminar Teologic Liceal Ortodox a devenit în anul 1993, fiecare ciclu având cinci ani de studiu, iar din 2007 elevii studiază patru ani. În prezent, la seminar se pregătesc aproximativ 180 de elevi seminariști, îndrumați de 25 de profesori.

Comentarii Facebook


Știri recente