Festivitate de absolvire la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca s-a desfășurat marți, 31 mai, festivitatea de absolvire a promoției de elevi 2007-2011, în prezența IPS Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, informează „Ziarul Lumina”. După patru ani de studii teologice, călăuziți de profesori și susținuți de părinții lor, elevii clasei a XII-a au primit astăzi ultimele felicitări, fiind răsplătiți pentru toate eforturile depuse pe planurile educativ, duhovnicesc și moral, în timpul anilor de studii.

Programul a fost deschis dimineață, cu Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, după care a început festivitatea de premiere a absolvenților. Au participat, alături de Înalt Preasfințitul Andrei Andreicuț, Preasfințitul Vasile Someșanul, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, directorul Seminarului Teologic, pr. Cristian Sonea, vicarul eparhial, pr. Iustin Tira, care este membru în Consiliul de administrație al școlii, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, inspectorul Cristina Popescu din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj și inspectorul Mihai Ilișiu din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Anul acesta, au absolvit Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca 30 de elevi, toți fiind la clasa de teologie. În următoarea perioadă, ei se vor pregăti pentru a susține examenul de bacalaureat, după care se vor înscrie la facultate. Din anii precedenți se cunoaște că în jur de 90% din absolvenți aleg să-și continue studiile teologice în cadrul Facultății de Teologie. Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca își desfășoară activitatea începând cu anul 1952, din momentul desființării abuzive de regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Român din Cluj. De-a lungul timpului, școala a trecut prin mai multe etape, la început fiind școală medie de cântăreți bisericești (1952-1955). Seminar Teologic Liceal Ortodox a devenit în anul 1993, fiecare ciclu având cinci ani de studiu, iar din 2007 elevii studiază patru ani. În prezent, la seminar se pregătesc aproximativ 180 de elevi seminariști, îndrumați de 25 de profesori.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…