Festivalul junilor din Mărginimea Sibiului

Piața Junilor din centrul orașului Săliște, județul Sibiu, a găzduit pe 28 decembrie întâlnirea junilor și juneselor din satele Mărginimii Sibiului. Portul popular specific comunităților de aici, jocurile și obiceiurile unice, precum și cântul ardelenesc au fost aduse la poale de munte, pentru a fi admirate de mulțimile de oameni adunate în capitala Mărginimii.

Mândria de a fi mărginean, de a purta costumul specific zonei, de a juca și colinda așa cum numai ardelenii știu s-a citit pe chipurile sutelor de tineri adunați din satele românești de lângă Sibiu. ‘A patra zi de Crăciun’ cum numesc mărginenii ziua de 28 decembrie este sărbătoarea lor, a tinerilor mărgineni ce duc mai departe cu dragoste și demnitate tradițiile de sute de ani. Piața Junilor din Săliște freamătă în această zi, mulțimi de oameni venind să asculte colindele și urăturile junilor și să le admire costumele și jocurile tradiționale.

Ca în fiecare an, autoritățile locale și județene, reprezentanții Bisericii și oameni de cultură vin să-i întâmpine pe juni și să-i felicite. Au fost prezenți prefectul județului Sibiu, Horațiu Răcuciu, președintele Consiliului Județean, Martin Bottesch, primarul Săliștei, Teodor Dumitru Banciu, protopopul de Sibiu, părintele Ioan Coșa, protopopul de Săliște, părintele Ioan Ciocan, profesori și oameni de afaceri.

Parada portului popular a precedat cuvintele inaugurale venite din partea oficialităților, după care judele și juneasa din Săliște au urcat pe scenă pentru a prezenta cetele venite la festival. Pe rând, fiecare pereche de juni din satele Mărginimii a urcat pe scenă pentru a transmite urările specifice Crăciunului și Anului Nou. Nu au lipsit nici urătorii din rândul copiilor din Săliște, iar Hora Unirii a deschis șirul jocurilor de juni.

Juni de dincolo de munți

La Săliște au venit și cete de juni din satele de dincolo de munți, unde păstorii mărgineni au ajuns și au întemeiat comunități.

‘Astăzi am avut onoarea să vină la Săliște și prietenii și rudele noastre de dincolo de munți, de la Galeșul de Argeș, de la Vaideeni și Polovragi. Este o sărbătoare emblemă a Sibiului, a Săliștei și a Mărginimii Sibiului. Aici, în această piață, în fiecare an, junii s-au prins într-o horă a unirii, a bucuriei și a purității’, a spus primarul Teodor Dumitru Banciu.

Mesajul de binecuvântare al Înalt Preasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de părinții protopopi prezenți la festival, iar preoții parohi din satele Mărginimii au însoțit tinerii la sărbătoarea de la Săliște.

‘Au venit aici tinerii care au colindat pe la casele oamenilor, în Ajunul Crăciunului, pentru a vesti că se apropie marele praznic al Nașterii Domnului. Noi, preoții, suntem alături de ei și îi încurajăm să păstreze portul popular, credința străbună și tradițiile moștenite de la strămoși’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele protopop Ioan Ciocan.

Comentarii Facebook


Știri recente