Festivalul Internațional de Toacă din orașul Victoria, județul Brașov

Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Victoria, Protopopiatul Făgăraș, Arhiepiscopia Sibiului, găzduiește Festivalul Internațional de Toacă și de Clopote. Manifestarea a debutat ieri, 4 iulie 2011, cu sosirea invitaților și slujba Vecerniei. Peste 100 de copii, însoțiți de 30 de preoți din 30 de județe ale țării, participă la festival, alături de copii din bisericile ortodoxe din Ucraina, Serbia și Bulgaria, conform pr. paroh Octavian Smădu, organizatorul competiției.

La acest eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

„Toaca a fost glasul care i-a îndemnat pe creștini la miezul nopții să meargă la închinare. Ne aflăm într-un locaș de închinare. Biserica din totdeauna a legat cerul cu pământul și pe noi cu Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, după cum informează TRINITAS TV.

Astăzi, după un mic spectacol la Casa de Cultură a municipiului Victoria și după parada portului, la care participă competitorii, a avut loc întrecerea propriu-zisă la toacă și clopote, desfășurată în biserică.

Participanții și publicul pot admira lucrările expuse din cadrul expoziției de icoane tradiționale pe sticlă organizată în lăcașul de cult. După premiere, copiii vor participa la excursii la mănăstirile din zonă.

Festivalul de bătut toaca a fost organizat la nivel național în anul 2001, iar din 2005 are caracter internațional. Din 2007, competiția este și marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.

Comentarii Facebook


Știri recente