Festivalul Federației Mondiale a Tinerilor Ortodocși – Syndesmos

Federația Mondială a Tinerilor Ortodocși – Syndesmos a organizat, timp de o săptămână, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț, un festival cu tema ‘Profeți pentru timpul nostru’, informează „Ziarul Lumina”. Evenimentul s-a bucurat de prezența tinerilor ortodocși din mai multe țări ale lumii. Programul întâlnirii a cuprins conferințe, discuții, pelerinaje și seri culturale.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț a avut loc, în perioada 11-18 august, Festivalul Federației Mondiale a Tinerilor Ortodocși – Syndesmos. Tema festivalului, care a adunat tineri din mai multe țări ortodoxe, a fost ‘Profeți pentru timpul nostru’. ‘Ne-am bucurat de prezența tinerilor din Grecia, Liban, Germania, Franța, Finlanda, Rusia, Bielorusia, Grecia ș.a. Suntem recunoscători Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru că ne-a oferit binecuvântarea de a organiza această întâlnire la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț. Tema din acest an a fost aleasă pentru că s-a considerat că este de actualitate. Ne-am gândit că fiecare persoană care participă la acest eveniment și care este implicată în viața Bisericii trebuie să fie conștientă de rolul important pe care îl are profeția. Considerăm că profeția se face împreună, în Biserică și în rugăciune. Este foarte important ca oamenii din toate țările reprezentate la această întâlnire să fie conștienți de tot ceea ce îi leagă. Așa cum Sfinții Apostoli s-au adunat în ziua Cinzecimii pentru a primi Duhul Sfânt, la fel și noi ne-am reunit în rugăciune. Participanții au plecat în comunitățile lor cu dorința de a duce mai departe duhul unității Ortodoxiei, al comuniunii și al rugăciunii’, a spus Ana Birta, organizatorul întâlnirii de la Neamț a Federației Mondiale a Tinerilor Ortodocși – Syndesmos.

IPS Teofan și IPS Iosif s-au întâlnit cu tinerii

Programul fiecărei zile a început și s-a încheiat cu rugăciune. Tema festivalului a fost tratată prin câteva conferințe rostite în limba engleză sau în limba română cu traducere simultană. Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, a vorbit despre ‘Profeții Vechiului Testament’. De asemenea, Înalt Preasfințitul Teofan a avut o întâlnire cu tinerii, în cadrul căreia a răspuns întrebărilor adresate de aceștia. ‘Tinerii au dorit să afle de la IPS Teofan mai multe lucruri despre perioada de reînnoire a Bisericii Ortodoxe Române după Revoluția din 1989. Participanții s-au simțit foarte bine în Moldova, apreciind intervențiile celor doi ierarhi prezenți în mijlocul lor. De asemenea, ei au rămas impresionați de frumusețea mănăstirilor din Moldova. Participanții au avut posibilitatea să se descopere unii pe alții, să se roage împreună și să cânte fiecare în limba țării din care face parte. Tinerii au descoperit bogăția pe care o are Ortodoxia din țările reprezentate la Syndesmos. Am conștientizat astfel că toți suntem mădulare ce formăm Trupul lui Hristos. A fost o întâlnire bogată și emoționantă. Nu se întâmplă în fiecare zi ca ierarhi, monahi și oameni de cultură să fie printre tineri, să le vorbească, să îi asculte, să le acorde timpul și iubirea lor. Consider că această întâlnire a schimbat vieți’, a adăugat Ana Birta.

‘Fiecare este chemat să slujească Bisericii din locul în care se află’

Maica Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere ‘Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Iași, a vorbit în cadrul festivalului despre ce înseamnă a fi profet astăzi și care este diferența dintre un profet adevărat și unul fals. De asemenea, programul a cuprins și mărturii despre profeți contemporani, precum Sfântul Nicolae al Japoniei. Nu a lipsit prezentarea Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români și în general a activității tinerilor în Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

‘În mijlocul nostru a mai fost pictorul și sculptorul francez de origine rusă Alexis Obolenski, care ne-a vorbit despre profeții Rusiei, precum și părintele Peter Sonntag, un preot ortodox de origine germană, care ne-a vorbit despre Sfântul Nicolae al Japoniei. Scopul întâlnirii de la Neamț a fost ca tineri ortodocși din lumea întreagă să descopere frumusețea și bogăția din celălalt, precum și unitatea Bisericii, înțeleasă ca adunare a poporului lui Dumnezeu. Întâlnirea a avut ca obiective cunoașterea Ortodoxiei din alte țări, înțelegerea faptului că fiecare este chemat să slujească Bisericii din locul în care se află și pe măsura darului primit’, a explicat Ana Birta.

Syndesmos, creat în anul 1953, în Franța

Numele ‘Syndesmos’ vine din limba greacă și înseamnă ‘legătură’. Cuvântul a fost ales din Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel: ‘căutați să păstrați unirea Duhului prin legătura păcii’ (Ef. 4, 3). Federația Mondială a Tinerilor Ortodocși s-a născut, oficial, în 1953, în Franța. Nașterea Syndesmos a fost urmarea firească a unor întâlniri panortodoxe, care au avut loc între anii 1923 și 1953. La temelia Syndesmos stă entuziasmul unor tineri (din țări majoritar ortodoxe) de origine rusă, greacă și din alte țări din Balcani, pe care împrejurările istorice i-au reunit în altă țară decât a lor. Întâlnirea lor, întâlnirea celuilalt după secole de izolare, de necomunicare între bisericile ortodoxe din lumea întreagă, a fost un moment de mare bucurie. Acești tineri au înțeles că Ortodoxia îi unește, că Biserica are nevoie de ei, de mărturia și de misiunea lor.

Comentarii Facebook


Știri recente