Festivalul de pricesne Blândul Păstor în Parohia Apărătorii Patriei II din Capitală

Duminică, 10 iunie 2012, orele 12:00, va avea loc în foișorul Parohiei Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie din București ediția a II-a a Festivalului de pricesne „Blândul Păstor”, după cum ne-a informat Biroul de presă al Parohiei Apărătorii Patriei II.

Cuvântul priceasnă, necunoscut destul de bine de către publicul larg, semnifică un imn, o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul și respectiv credincioșii se împărtășesc cu Sfintele Taine ale Domnului Iisus Hristos. Denumirea a devenit ulterior generică pentru o gamă largă de cântece aparținând folclorului religios românesc. Pricesnele au un conținut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral al creștinului, pe rugăciune de iertare, mulțumire și laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioarei Maria și a sfinților. Pricesnele sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioși, iar în ultimul timp, au devenit parte a repertoriului multor artiști consacrați, care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea și transmiterea lor mai departe generațiilor viitoare.

Acest Festival își propune să descopere tineri și adulți dornici de a învăța și interpreta pricesne, unele cunoscute, altele necunoscute publicului larg, sau uitate de-a lungul timpului de către credincioși, având și rolul de a-i apropia mai ales pe tineri, de Biserică, prin cântec.

Prima ediție a acestui Festival, care a avut loc în data de 6 decembrie 2011, s-a bucurat de mare interes din partea elevilor, tinerilor și chiar a adulților din cadrul parohiei noastre. Piesele muzicale care s-au clasat pe locurile I, II și III au fost postate pe youtube și pe site-ul parohiei www.sfantulambrozie.ro .

La ediția a II-a a acestui Festival participă, 31 de tineri și adulți cu vârste cuprinse între 12 și 80 de ani, din cadrul a trei parohii (Parohia Apărătorii Patriei I, Parohia Apărătorii Patriei II «Sfântul Ambrozie» și Parohia «Constantin Brâncoveanu») și de la patru Școli Generale (nr. 108, 113, 133 și 189) din cartierul Berceni. Este pentru prima dată când trei parohii și patru școli se asociază, la nivel local, în organizarea unui asemenea eveniment cultural.

Festivalul va avea două secțiuni: Secțiunea I «până în 15 de ani» și Secțiunea II «peste 15 de ani».

Festivalul se va bucura și de prezența unor artiști consacrați: Nicoleta Voicu, Polina Manoilă, precum și artistul liric al Teatrului național de operetă Cristian Moldovan.

Parohia Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie va acorda finaliștilor diplome de participare, iar câștigătorilor premiilor I, II și III, diplome și trofee. Melodiile premianților vor fi postate în format video, pe site-ul parohiei și pe youtube.

Comentarii Facebook


Știri recente