Festivalul de păstrare și promovare a tradițiilor românești la Giula

Duminica a XX-a după Rusalii (7 octombrie 2012) a fost o zi de mare sărbătoare pentru românii ortodocși din Ungaria. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Chiriarhul locului, sub egida și în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Zalău, la Centrul de Cultură din incinta Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula s-a desfășurat cea de-a 5-a ediție a Festivalului pentru păstrarea și promovarea tradițiilor populare românești, intitulat „La obârșii, la izvor”, după cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Sărbătoarea a început prin săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești la Catedrala Episcopală, de către Preasfințitul Părinte Siluan, aflat în fruntea unui sobor format din membrii Permanenței Consiliului Eparhial, la care s-a adăugat Părintele Silviu Boha, Inspectorul pentru cateheză parohială din Episcopia Sălajului, care la final a transmis și un mesaj de salut din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup coral de tineri din Episcopia Sălajului, iar alături de credincioșii Catedralei, au participat atât echipa Casei de Cultură din Zalău, invitată la programul oficial cultural de după amiază, cât și alți oaspeți, din Ungaria sau România, care au umplut locașul de cult. Între oficialitățile care au onorat cu prezența acest eveniment s-au numărat Doamna Mirela Pascaru, Adjuncta șefului de misiune și Domnul Consilier Bogdan Ignat, de la Ambasada României la Budapesta, Domnul Consul Gerant Interimar Dragoș Țigău, de la Giula, Doamna Consul Andreea Monica Radu, de la Consulatul General al României la Seghedin, Doamna Gabriela Hossu, Directorul Casei de Cultură a Municipiului Zalău și alte oficialități.

Festivalul de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești este una dintre activitățile foarte importante ale sectorului cultural al Episcopiei, coordonat de Părintele Consilier Origen Sabău, care a fost organizată împreună cu Case sau Centre de Cultură din județe limitrofe din România (Bihor, Bistrița-Năsăud, Arad și Timiș). La acestea participă anual credincioși din toate parohiile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care se simt legați de frumoasele tradiții populare românești și pe care și ei, la rândul lor, sau generațiile mai tinere din diferite localități, le cultivă cu multă pricepere și sârguință.

La ediția din acest an, cea de a 5-a, și-au adus contribuția două Ansambluri din Zalău: Ansamblul artistic „Porolissum”, cu interpreți profesioniști și Ansamblul folcloric de copii și tineret „Columna”, format din perechi de tineri dansatori foarte talentați, care au prezentat costume și dansuri populare, atât din zona Sălajului, cât și din alte zone folclorice ale țării (Moldova, Maramureș și Banat), prin care au încântat la propriu sufletele celor aproximativ 250 de spectatori și au fost răsplătiți cu ropote de aplauze.

Pe lângă dansurile prezentate, programul manifestării a cuprins și diferite cântece populare interpretate cu mult talent de către artiști mai tineri, sau de mai multă vreme consacrați și a beneficiat de un prezentator propriu. Evenimentul a fost mediatizat atât de către publicațiile românești din Ungaria (Foaia Românească și Cronica), cât și de mass media din România (ziarul „Graiul Sălajului”, TVR Cluj și Hora TV).

Festivalul a fost susținut prin sprijin din partea Fundației de Stat „Wekerle Sandor”, din cadrul Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta, a Primăriei și Consiliului local din Zalău, a Casei de Cultură a Municipiului Zalău și a Clubului Lions „Porolissum” Zalău și a fost o manifestare reușită, care a demonstrat încă o dată, pe de o parte susținerea de care comunitatea românească din Ungaria se bucură din partea unor instituții culturale și administrative din România, dar și interesul pe care românii din Ungaria îl arată față de tradițiile specifice românești, care îi încurajează foarte mult să simtă legătură de neam și credință și să își conserve și pe mai departe identitatea lor națională și culturală românească.

După încheierea festivalului, la fel ca și în anii trecuți, toți participanții, atât cei veniți din diferite parohii românești din Ungaria, cât și oaspeții lor de seamă din România, s-au întâlnit și au continuat bucuria comuniunii frățești, gustând și din bucate tradiționale românești.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…