Festivalul de datini și obiceiuri Marmația 2011

La Sighetu Marmației are loc, în aceste zile, cea de-a 43-a ediție a Festivalului de datini și obiceiuri de Iarnă „Marmația 2011”. Începând din 1968, an de an, după Crăciun, la Sighetu Marmației se pune în scenă o sinteză a obiceiurilor de iarnă românești.

Străzile orașului sunt pline de maramureșeni îmbrăcați în costume tradiționale. Călăreți, căruțe cu colindători, viflaimuri, mascați, capre, obiceiuri și datini din Maramureș, dar și din alte județe din țară, încântă ochii privitorilor.

Festivalul a început pe 17 decembrie cu o serie de concerte de colinde, organizate de Protopopiatul Sighet.

Organizatorii au pregătit momente artistice, concursuri, expoziții, un alai al colindătorilor și spectacole în aer liber. Au participat oficialități locale și de Stat și o mulțime de curioși, dornici să vadă parada grupurilor de colindători și a corurilor, costumele și datinile acestora. Parada a avut loc în fata primăriei din oraș.

„Toate formațiile artistice din județ dar și din țară încearcă să ne prezinte generațiilor de azi tot ce are mai reprezentativ ca element de identitate și valoare proprie neamul nostru românesc”, a precizat Eugenia Godja primar, Municipiul Sighetu Marmatiei, după cum ne informează TRINITAS TV.

Festivalul este organizat anual de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Consiliul Județean Maramureș, Consiliul local și Primăria Sighetu Marmației, în colaborare cu alte instituții culturale din zonă.

Vasile Timiș, secretar de stat, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, a numit această zi drept o sărbătoare și o zi mare pentru Sighet, o sărbătoare și o zi mare pentru Maramureș și o sărbătoare și o zi mare pentru spiritualitate, datinile și obiceiurile românești.

Colindătorii au primit, după datină, colaci si mere.

Comentarii Facebook


Știri recente