Festivalul de colinde și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou Din Moși-Strămoși

În zilele de 14 și 15 decembrie 2012, în municipiul Râmnicu Vâlcea se desfășoară a XX-a ediție a Festivalului interjudețean de colinde și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, intitulat „Din Moși-Strămoși”, după cum aflăm de pe site-ul arhiram.ro.

Sala de festivități a Complexului Spiritual-Cultural „Sfântul Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a găzduit astăzi, 14 decembrie, începând cu orele 16:00, prima parte a ediției Festivalului „Din Moși-Strămoși”. Evenimentul a fost precedat de vernisajul expoziției de icoane pe lemn și sticlă intitulat „De Crăciun.”

Manifestarea cultural-religioasă a fost organizată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea în parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea, Primăria Râmnicului și Grupul Școlar Forestier din Râmnicu Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Vernisajul Expoziției „De Crăciun”

În cadrul vernisajului au fost expuse lucrări realizate de către copii, tineri plasticieni și autori consacrați vâlceni, prezenți în taberele de pictură și iconografie desfășurate pe parcursul anului 2012 și care activează în cercurile de artă religioasă de la Parohiile Frâncești, Băbeni, Troianu și Toți Sfinții din Eparhia Râmnicului, Cercul de pictură al Școlii de Artă din Râmnicu Vâlcea, Cercul de pictură „Cozia” al Casei de Cultură „Florin Zamfirescu” din Călimănești și Cercul de pictură al Școlii Gimnaziale din Pesceana Vâlcea.

În deschidere evenimentului doamna prof. Elena Stoica, director al CJCPCT Vâlcea, a vorbit despre importanța artei iconografice în tradiția creștină ortodoxă, apoi doamna Mioara Comănescu-Plop, referent artă plastică la CJCPCT Vâlcea, a prezentat vernisajul expoziției.

La manifestare a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care la finalul evenimentului a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat credința copiilor exprimată în pictarea icoanelor: „Iată că suntem în preajma sărbătorilor Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos și copiii aceștia care au pictat aceste icoane, în primul rând au credință puternică în Dumnezeu. Nu o înțeleg ca și noi cei maturi, însă o exprimă prin gesturile lor și mai ales prin aceste icoane deosebit de frumoase”.

Au mai fost prezenți în sală: preoți, cadre didactice, creatori populari vâlceni, copiii care au expus lucrările și părinții copiilor.

Concertul de colinde „Din Moși-Strămoși”

În continuare, de la orele 16,30, în cadrul Festivalului interjudețean de colinde și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou a avut loc Concertul de colinde „Din Moși-Strămoși”. În deschiderea manifestării, moderatorul și organizatorul festivalului, doamna prof. Elena Stoica, director al CJCPCT Vâlcea, a vorbit despre festival și a prezentat grupurile de colindători prezente.

În program au evoluat grupuri de colindători copii și tineri din județele Argeș, Alba, Hunedoara și Vâlcea, care au prezentat un recital de colinde tradiționale românești. Colindele și obiceiurile prezentate au variat în funcție de zona reprezentată și de interferențele etno-culturale din județele participante.

La manifestare a fost prezent și Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, care i-a binecuvântat și felicitat pe participanți pentru păstrarea obiceiurilor și tradițiilor creștine românești. De asemenea, la eveniment a fost prezent și domnul ing. Emilian Frâncu, Primarul Râmnicului, preoți, etnologi, folcloriști și alți oameni de cultură din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Coordonatorii grupurilor de colindători au primit din partea organizatorilor diplome de participare, iar copiilor și tinerilor le-au fost împărțite daruri de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim.

Partea a doua a festivalului s-a desfășurat la 15 decembrie 2012 de la orele 13,00, în Scuarul „Mircea cel Bătrân” din Centrul municipiului Râmnicu Vâlcea.

„Este un festival deosebit la care nu am dorit să renunțăm nici în acest an cu toate vremurile grele pe care le trăim. La invitația noastră au răspuns grupuri de colindători din județele Argeș și Hunedoara la care se adaugă Vâlcea prin două localități reprezentative și anume Malaia și Vaideeni. Proiectul „Din moși-strămoși” a fost inițiat înainte de 1989 și își propune să aducă pe scenă obiceiuri, tradiții și colinde prilejuite de Marele Praznic al nașterii Mântuitorului Iisus Hristos și sărbătorile de Anul Nou, Bobotează și Sf. Ion. În prima zi a evenimentului, la Arhiepiscopia Râmnicului, are loc vernisajul unei expoziții de icoane pe sticlă lucrate de copii, tineri și autori consacrați din Vâlcea. Urmează apoi un concert de colinde susținut de un grup de colindători din satul Lăsău, comuna Lăpugiu, colindătorii grupului „Brezăiașii satului” aparținând Liceului Tehnologic „Victor Slăvescu”, Rucăr (județulArgeș) și colindătorii Școlii Gimnaziale Malaia. A doua zi, pentru publicul larg, în scuarul „Mircea cel Bătrân”, lângă bradul de Crăciun, vor participa și vor susține un minirecital de colinde colindători din județele Argeș (Rucăr, Brezăiașii satului), Hunedoara (Lăpugiu, colindatul cu duba) și Vâlcea (comuna Vaideeni)”, ne-a spus directorul Centrului de Creație Vâlcea, Peof. Elena Stoica.

Comentarii Facebook


Știri recente