Festivalul de artă creștină Sinapsa de la Teliu

În zilele premergătoare marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului, în Parohia Teliu Vale, județul Brașov, din Arhiepiscopia Sibiului, s-au desfășurat ediția a doua a Festivalului de artă creștină ‘Sinapsa’ și o școală de vară dedicată isihasmului carpatin, amplă manifestare culturală la care au fost invitați și au participat și reprezentanți ai cotidianului ‘Ziarul Lumina’.

După cum informează Ziarul Lumina, timp de trei zile, pe scena căminului cultural din Parohia Teliu Vale, județul Brașov, Arhiepiscopia Sibiului, credincioși ai locului, tineri, oameni de cultură din mai multe zone ale țării au trăit ‘bucuria întrepătrunderii artelor cu conștiința apartenenței la Biserică și a necesității de a răspândi în lume modul viețuirii creștine’, cum plastic se exprima Florin Caragiu, unul dintre organizatori.

Ampla manifestare, organizată de Parohia Teliu Vale, Asociația social-culturală ‘Suflet Transilvan’, Asociația ‘Sinapsa XXI’ și Primăria comunei Teliu, a cuprins recitări de poezie, proză scurtă în lectura autorilor și în interpretări actoricești, prelegeri, vizionări de filme cu problematică creștină, lansări de carte, muzică, dansuri populare, expoziții de sculptură, participări la sfintele slujbe și vizitarea Muzeului etnografic ‘Vatra Hărmanului’ din localitatea cu același nume.

Evenimentul a fost deschis printr-o slujbă de binecuvântare oficiată de protopopul de Săcele, pr. Sorin Șerban, arhimandritul Hristofor Bucur, starețul Mănăstirii Poiana Brașov, și părintele paroh Costin Butnar. Au rostit cuvinte de bun sosit Vasile Șerban, primarul comunei Teliu, și Florin Caragiu, președintele Asociației ‘Sinapsa’.

Au urmat momente înălțătoare de poezie creștină în recitarea autorilor Diana Caragiu, Cristina Cîrniceanu, Daniela Șontică (redactor-șef al cotidianului ‘Ziarul Lumina’), Dan Cârlea, Daniel Drăgan, Florin Oancea, Eugen Serea și în lectura actorilor Victoria Dicu și Florin Nan. A citit din proza proprie fratele Ion, de la Mănăstirea Negru Vodă, din Câmpulung Argeș, și Dumitru Manolache, redactor la ‘Ziarul Lumina’, al cărui volum ‘Locuit de Athos’, recent lansat, a fost prezentat și la această manifestare.

A vorbit apoi despre rolul, rostul și locul creației literare creștine în cultura contemporană criticul literar Felix Nicolau, iar invitatul special, interpreta Maria Casandra Hauși, câștigătoarea Marelui Trofeu al Festivalului ‘Maria Tănase’, a înnobilat cu pricesnele și cu cântecul său maramureșean spiritul acestei manifestări. În același duh s-au integrat și prestațiile ansamblurilor folclorice ‘Cetățuia’ din Teliu și ‘Vatra Hărmanului’, precum și crucile și portalurile de uși de biserici vechi din Transilvania, prezentate într-o expoziție de sculptură în lemn de către copiii din Parohia Carpați-Brașov, coordonați de profesorii Nicoleta și Sorin Suciu.

‘Este imposibil să așezi arta creștină în afara Bisericii. De aici și ideea acestui festival. Eu am ținut foarte mult să-mi apropii mai ales tinerii din parohie, astfel încât să umplem, cât putem, golul, diferența foarte mare care există între sat și oraș, care pe mine mă doare foarte mult. La sat, posibilitățile unui tânăr de a face cultură sunt foarte reduse, aproape inexistente, deoarece căminele culturale s-au distrus, sau au fost transformate în săli de nunți, nu mai există spectacole, nu mai există cinematografe, nu mai există absolut nimic. Noi suntem o excepție datorită implicării și susținerii domnului primar Vasile Șerban’, ne-a mărturisit părintele paroh Costin Butnar, sufletul acestei manifestări și al altora, unice prin diversitate și amploare în zonă, preotul în jurul căruia gravitează, practic, întreaga viață culturală a comunității.

Comentarii Facebook


Știri recente