Festivalul Coral Miron Cristea la Caransebeș

Nu mai puțin de 16 coruri au urcat pe soleea catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș în cadrul festivalului coral „Miron Cristea”, organizat de către Episcopia Caransebeșului.

Festivalul amintit este dedicat în special corurilor parohiale și poartă denumirea vrednicului de pomenire patriarh Miron Cristea, episcop al Caransebeșului în perioada 1910-1919. În activitatea desfășurată la Sibiu, Caransebeș și București acesta a sprijinit cu multă dăruire activitățile muzicale.

Anul acesta, festivalul s-a bucurat de prezența a doi ierarhi, membrii a Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, respectiv chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a fost invitatul special al Episcopiei Caransebeșului la acest eveniment. Preasfinția Sa a fost însoțit de către corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului și Strehaiei, care a deschis festivalul, după cum informează episcopiacaransebesului.ro.

Organizat fiind în a doua ediție, anul 2011, festivalul a adus un plus de bucurie și de confort muzical participanților, prin faptul că în acest an, corurile și-au prezentat florilegiile corale în noua catedrală episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul” din Caransebeș.

Pe lângă corurile parohiale care au prezentat piese specifice perioadei postpascale, pe soleea catedralei episcopale au mai urcat corul preoților din protopopiatul Caransebeș, corul preoților din protopopiatul Reșița și corul episcopiei Caransebeșului format din preoții diaconii și cântăreții celor două catedrale episcopale din Caransebeș.

În încheiere au luat cuvântul cei doi ierarhi. „Manifestările culturale, organizate de Episcopia Caransebeșului, vin să ne aducă fiecăruia puteri sporite, în purtarea crucii de creștin pe care o avem. În seara aceasta au cântat pe această solee, spre slava Preasfintei Treimi, un număr mare de persoane, membre în diferite coruri. Toate repetițiile pentru reprezentarea din această seară a fiecărui cor, reprezintă o jertfă din partea membrilor, a preoților și a dirijorilor. Această trudă este una misionară și ne bucurăm că acest aspect s-a văzut în această seară” a spus Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Cuvântul de sfârșit a aparținut gazdei, Preasfințitului Părinte Lucian care a spus: „Mulțumim pentru că ați răspuns chemării noastre arhierești și părintești de a fi în comuniune și prin cântare corală, în catedrala noastră episcopală. Știm cât este de important să încurajăm muzica noastră tradițională corală în Banat. De aceea organizăm diferite festivaluri, concerte și alte manifestări muzicale corale cu diferite prilejuiri.”

Toți participanții au primit diplome și premii din partea Episcopiei, înmânate de către cei doi ierarhi prezenți, iar în încheiere formațiile corale s-au deplasat în procesiune, de la catedrala episcopală, spre reședința eparhială, cântând într-un glas troparul „Hristos a înviat din morți…”.

Comentarii Facebook


Știri recente