Festivalul concurs Flori pe cununa de spini în municipiul Urziceni

Peste 150 de copii din Episcopia Sloboziei și Călărașilor și din alte eparhii ale țării au participat în Duminica Tomii la cea de-a doua ediție a Festivalului-concurs pentru elevi ‘Flori pe cununa de spini’, care s-a desfășurat la Centrul Cultural al municipiului Urziceni, informează Ziarul Lumina.

Manifestarea, fără precedent în parohiile din Bărăgan, a fost binecuvântată de Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și organizată din inițiativa poetului George Călin, președintele Societății culturale ‘Apollon’, cu sprijinul Protopopiatului Urziceni.

Festivalul și-a propus ca în perioada pascală să contribuie la cunoașterea și conservarea tradițiilor creștin-ortodoxe, să stimuleze interesul publicului larg pentru receptarea creațiilor cultural-religioase autentice, să conserve și să valorifice comorile credinței neamului românesc, ale portului popular local și să le introducă în circuitul valorilor spirituale naționale.

Juriul format din pr. Bogdan Ionuț Stancu, protopop de Urziceni, prof. Alexandru Bulandra, poeta Victoria Milescu, scriitorul Vasile Groza, poetul Marian Nicolescu și poetul Nicolae Puiu Iliescu a acordat 24 de premii și mențiuni câștigătorilor, care au constat în diplome, icoane, cărți și alte daruri. La secțiunea Creație literară, Gabriel Ioan Radu Păunescu a obținut premiul I, Rareș Alexandru Ghiță, premiul al II-lea, Cătălin Petcu, premiul al III-lea, iar Ana Maria Sava și Maria Luiya Stancu, mențiuni; la Creație plastică, premiul I a fost obținut de Rareș Alexandru Ghiță, premiul al II-lea, Vasile G. Ion, premiul al III-lea, Aurelia Tomescu, și mențiune Viorel Neagu; la secțiunea Recitare poezie creștin-ortodoxă, locul I a fost ocupat de Mariana Adriana Grigorescu, locul al II-lea, de Petre Duculescu, locul al III-lea, de Ioana Stere, iar locurile următoare, de Virgil Tudorache și Ionela Voiculescu. Au fost acordate de asemenea opt premii speciale, iar prof. Victorița Berbec a primit ‘Diploma de onoare 2012’ a Societății culturale ‘Apollon’, pentru contribuția, păstrarea și promovarea valorilor culturale românești.

La această ediție, elevei Ana Beatrice Bătărigă, de la Cercul de pictură ‘Sfântul Apostol Luca’ al Protopopiatului Urziceni, i s-a acordat Trofeul ‘Damaschin Episcopul’- 2012, pentru artă, cultură și civilizație, devenind astfel membru de onoare al Societății culturale ‘Apollon’.

Vedetele incontestabile ale manifestării au fost cele cinci fetițe de la Grădinița Nr. 1 cu program prelungit din Urziceni, care au recitat fermecător din creația creștină a poeților români.

Comentarii Facebook


Știri recente