Festival internațional de folclor organizat la Timișoara – ediția a V-a

La Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara a avut loc vineri, 16 noiembrie, cea de a V-a ediție a festivalului-concurs internațional de folclor intitulat „Grai și cântec din străbuni”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Evenimentul s-a desfășurat în sala de spectacole a colegiului timișorean, în prezența a numeroși timișoreni de toate vârstele și a întrunit tineri interpreți de muzică populară și pasionați de folclor din mai multe regiuni ale țării, precum și din Serbia. „Pentru a dăinui, un popor trebuie să-și cunoască tradiția, obiceiurile, graiul, portul și de aceea am organizat acest festival și ne bucurăm că de la o ediție la alta participă tot mai mulți concurenți și tot mai valoroși”, a precizat prof. Floarea Bândariu, unul din coordonatorii proiectului. Festivalul, adresat elevilor de gimnaziu și liceu, a cuprins trei secțiuni, interpretare instrumentală, interpretare vocală și recitare în grai popular.

La secțiunea interpretare instrumentală au participat 15 elevi de la clasele II-XI, la secțiunea interpretare vocală au participat 31 de elevi de la clasele I-XII, iar la secțiunea recitare în grai popular au participat 73 de elevi de la clasele I-XI. Cei 119 elevi participanți au fost jurizați de o comisie alcătuită din profesori de specialitate, președintele acesteia fiind prof. dr. Dan Aurel Băcilă, inspector de specialitate – Arte la Inspectoratul Școlar Județean Timiș, prof. Gelu Stan, redactor Radio România Timișoara, și prof. univ. dr. Ioan-Viorel Boldureanu, de la Universitatea de Vest din Timișoara. Totodată, tinerii interpreți au fost acompaniați de taraful „Junii Banatului” dirijat de prof. Aurel Loga și coordonat de prof. Marius Cîrnu. „În această perioadă am luat parte la mai multe festivaluri de profil de la noi din țară și mi-am dat seama că folclorul românesc este pe mâini bune. Cu acest prilej am descoperit tineri de 16-18 ani care dau dovadă de multă seriozitate în ceea ce privește abordarea acestui gen și multă dăruire pentru muzica populară autentică. S-a dovedit că acum vârsta nu mai este un impediment, cum era înainte, când debutul avea loc pe la 18 ani, ci astăzi tinerii noștri de 16 ani sunt câștigători de mari festivaluri naționale. Festivalul de astăzi consider că este un lucru minunat, în primul rând pentru că este organizat de o școală de profil din Timișoara, deoarece din păcate în țara noastră sunt foarte multe cazuri în care profesori de muzică evită îndrumarea elevilor pe calea aceasta, a cântecului popular. Iată că liceul de muzică din Timișoara promovează tocmai și aceste tinere talente, care pot face un pas frumos în ceea ce privește cu adevărat creația noastră spirituală, această valoare pe care noi trebuie să o păstrăm pentru că ne identifică”, a declarat prof. Gelu Stan, președintele juriului. Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

Comentarii Facebook


Știri recente