Festival de datini și obiceiuri populare de Crăciun la Vadu Crișului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în parohia Vadu Crișului din Eparhia Oradiei s-a desfășurat, Duminică, 11 decembrie 2011, prima ediție a Festivalului de datini și obiceiuri populare de Crăciun, informează Pr. Silviu Dobai. La evenimentul organizat de parohia Vadu Crișului în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Bihor la Căminul Cultural din Vadu Crișului, au participat șapte alaiuri și trei soliști din localitate și comunele învecinate de pe valea Crișului.

Evenimentul s-a dorit a fi o continuare a Festivalului colindelor creștine ce a avut loc în urmă cu o săptămână la Aleșd, în 4 decembrie.

Festivalul a avut două secțiuni, dedicată copiilor și adulților. La prima secțiune, cea e tinerelor talente, câștigătorii au fost: Ansamblul folcloric din Vadu Crișului – locul I; Grupul de copii din Roșia – locul II. La categoria grupurilor deja consacrate, juriul a ales: locul I – Tilecuș, locul II – Bălnaca, locul III – Hotar și locul IV – Bulz-Aleșd.

Atmosfera de sărbătoare a avut un plus de savoare și datorită expoziției de icoane a pictorului popular Teodor Pascar, dar și mulțumită creațiilor elevilor de la școala din Vadu Crișului, care și-au intitulat sugestiv operele „Vine, vine Moș Crăciun” coordonată de Florina Tecsi și Diana Bold și „Un brad eco pentru fiecare”, coordonator Bogdan Bodea.

„Avem datoria de a promova frumoasele noastre tradiții și obiceiuri populare legate de marea sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, și prin aceasta să ne păstrăm și întărim identitatea noastră românească și ortodoxă. Marii câștigători ai festivalului sunt locuitorii comunei Vadu Crișului și ai satelor din jur care au avut șansa să participe la un spectacol minunat”, a declarat Părintele paroh Sorin Mititeanu, organizatorul acestui festival.

Comentarii Facebook


Știri recente