Festival de colinde tradiționale în Eparhia Oradiei

Încă din anul 2010, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a organizat Festivalul colindelor tradiționale, la care au fost invitate coruri de copii de la diferite școli și licee din eparhie. Tradiția festivalului a continuat și acest an, cu cea de-a treia ediție. În ziua de 14 decembrie 2012, în sala mică a Casei de Cultură din Oradea, doritorii au fost așteptați la un concert de colinde tradiționale românești și la o expoziție de costume și obiecte populare.

La festival au participat mai multe grupuri de copii și adulți, în total peste 100 de colindători: corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, corul elevilor Liceului Teoretic din localitatea Budoi, doamna învățătoare Ana Codrean și elevul Andrei Corb, din clasa a VIII-a, de la Școala gimnazială din satul Corbești, doamna profesoară Maria Matei și grupul artistic „Lioara” al elevilor de la Grupul Școlar „Ioan Bococi” din Oradea și grupul coral al A.F.O.R.E.O.

În program, după cum ne-a relatat Pr. Silviu Dobai din Episcopia Oradiei, au răsunat colinde și au fost prezentate tradițiile și obiceiurile populare, dar cei prezenți au putut admira și o frumoasă expoziție de obiecte tradiționale pentru Crăciun lucrate manual.

„Prin acest festival dorim implicarea tineri generații, care are menirea de a duce mai departe vechile tradiții strămoșești, ce sunt din ce în ce mai uitate în zilele noastre”, a arătat doamna Viorica Cherteș, președinte al A.F.O.R.E.O.

Părintele Nicolae Pop, vicar eparhial al Episcopiei Oradiei, a arătat în cuvântul său că, prin acest eveniment, „ați reușit să ne introduceți într-o lume de basm prin farmecele colindelor, vestindu-L pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care Se naște în sufletele noastre.”

În încheierea programului, organizatorii au oferit tuturor colindătorilor, potrivit datinii străbune, daruri.

Comentarii Facebook


Știri recente