Festival de colinde la Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sala de spectacole a trupei Arcadia din cadrul Teatrului „Regina Maria” din Oradea s-a desfășurat marți, 20 decembrie 2011, începând, cu ora 13:30, a VII-a ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda”, manifestare ce are ca obiectiv identificarea și promovarea colindului autentic din zona Bihorului, a precizat părintele prof. Florin Negruțiu.

Festivalul oferă copiilor și elevilor prilejul de aducere la lumină a tradiției și spiritualității locale și promovarea acesteia.

Structurat pe două secțiuni: colinde bihorene inedite (culese de la rapsozi din zona Bihorului) sub formă de concurs și colinde de largă circulație, festivalul a reunit și de această dată un număr foarte mare de formații din zone diferite ale județului constituite din copii și elevi de la ciclul preșcolar la ciclul liceal. Au fost înscrise 24 de formații, iar în urma jurizării au fost selectate 22.

Organizată sub patronajul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, manifestarea s-a bucurat nu doar de o interpretare de excepție a colindelor de către formații care au urcat pe scenă în costume populare și însoțite de către un rapsod, ci și de expertiza unor specialiști precum Crăciun Parasca, etnolog, care este alături de organizatori de la începutul festivalului.

La organizarea evenimentului au participat Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Teatrul de Stat „Regina Maria” Oradea, Consiliul Județean Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea.

Cei mai mici participanți au reprezentat grădinițe și școli primare din Oradea (Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială Oradea) Livada și Cărăndeni trăind cu emoție, atmosfera sărbătorilor de iarnă din satul natal.

Cele 22 de formații constituite din câte 12 membri au reprezentat unități de învățământ din mediul rural și mediul urban din județul Bihor. În calitate de rapsozi au urcat pe scenă și cadre didactice respectiv preoți, încercând să cultive și să mențină prin implicarea lor sentimentul apartenenței copiilor și elevilor la o comunitate spirituală.

Au colindat copii și elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”Oradea , Palatul Copiilor și Elevilor Oradea , Școala cu clasele I-VIII Sânmartin, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Școala cu clasele I-VIII Budureasa – structura Burda, Școala cu clasele I-VIII Chijic – structura Bucuroaia, Liceul Tehnologic Dobrești, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială, Oradea, Școala cu clasele I-VIII Măgești, Școala cu clasele I-VIII Hidișelul de Sus, Școala cu clasele I-VIII Livada, Școala cu clasele I-VIII Brusturi, Școala cu clasele I-VIII Lăzăreni, Școala cu clasele I-VIII Balc, Școala cu clasele I-VIII „Constantin Șerban” Aleșd, , Școala cu clasele I-VIII Delreni.

Interpretarea, autenticitatea textului și autenticitatea portului au fost evaluate de un juriu constituit din Prof. Crăciun Parasca (președinte), Pr. Radu Rus din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, inspectorii școlari Prof. Florina Făgădar și Prof. Raul Bocșe din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Viorica Cherteș din partea Asociației Femeilor Ortodoxe Române din episcopia Oradea și Prof. Marius Aron din partea Teatrului Arcadia.

Participanții au primit premii, mențiuni, cadouri și calendare creștin ortodoxe oferite cu generoziatate de reprezentanții instituțiilor partenere.

Cu această ocazie, în holul Teatrului Arcadia a fost amenajată expoziția de desene, icoane și obiecte de Crăciun „Nașterea Domnului – popas duhovnicesc”.

La desfășurarea în bune condiții a programului de colinde au contribuit profesori de religie, inspectori școlari și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Vasile Coman” din Oradea.

Comentarii Facebook


Știri recente