Festival coral la Caransebeș

În Sala de festivități ‘Episcop Elie Miron Cristea’ a Centrului Eparhial din Caransebeș, s-a desfășurat sâmbătă, 7 mai, a XXIX-a ediție a Festivalului coral ‘Timotei Popovici’. Evenimentul s-a bucurat de binecuvântarea și prezența Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de reputați profesori de muzică din țară, autorități locale și numeroși iubitori de muzică sacră și tradițională corală.

La festival au participat șase formații corale, dintre care Corul de copii ‘Menestrelul’ al Palatului Copiilor din Reșița, condus de prof. Adriana Ponoran, corul de copii al Parohiei Bozovici, dirijat de prof. Claudia Cherescu, Grupul coral ‘Theoforos’, dirijat de pr. drd. Radu Bogdan, Corul ‘Armonia’ al Liceului Pedagogic ‘C.D. Loga’ din Caransebeș, condus de prof. Maria Ponețchi, corul Seminarului Teologic ‘Ioan Popasu’ din Caransebeș, condus de pr. Laurențiu Iacob, și Corul de copii ‘Symbol’ al Patriarhiei Române, dirijat de Jean Lupu și Luminița Guțanu. Preasfințitul Episcop Lucian a împărțit diplome și mape dirijorilor formațiilor corale participante, iar copiilor cadouri.

În încheiere, în aplauzele spectatorilor, Corul de copii ‘Symbol’ al Patriarhiei Române, dirijat de părintele arhidiacon Jean Lupu, a susținut un miniconcert alcătuit din piese religioase și laice din repertoriul național și internațional.

La final, Preasfințitul Lucian a spus: ‘Iată-ne la finalul acestei săptămâni binecuvântate de credință și cultură în Episcopia Caransebeșului, încununând Zilele credinței și culturii în județul Caraș-Severin cu acest Festival al corurilor de copii și tineret ‘Timotei Popovici’, ediția a XXIX-a. Îi mulțumim domnului prof. Dumitru Jompan pentru că a născut, a crescut, a întreținut și a promovat, timp de douăzeci și nouă de ani, acest festival al corurilor de copii și tineret. În ultimii cincisprezece ani, acest festival s-a ținut la Caransebeș, capitala spirituală a Banatului. De aceea promovăm și încurajăm aceste manifestări ale credinței și culturii, ale rugăciunii și cunoașterii lui Dumnezeu. Aceste manifestări spirituale, culturale, artistice care vin să ne apropie de Dumnezeu și să ne apropie pe noi unii de alții, ca să fim mai buni și mai uniți’.

Festivalul ‘Timotei Popovici’ este primul festival coral pentru copii și tineret din România și a debutat în comuna Marga – județul Caraș-Severin (1982), iar din anul 1995 a fost transferat la Caransebeș, unde Episcopia Caransebeșului s-a ocupat îndeaproape de organizarea lui. Motivele pentru care Centrul Eparhial a susținut an de an desfășurarea festivalului au fost promovarea muzicii religioase – care este obligatorie în interpretarea corurilor – și cinstirea ce trebuie adusă preotului compozitor Timotei Popovici, originar din localitatea Tincova – Caraș-Severin, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, dar și cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii. Inițiatorii festivalului au fost de-a lungul timpului profesorii Lia și Dumitru Jompan, o familie ce a promovat ‘cu timp și fără timp’ muzica și tradițiile Banatului.

Comentarii Facebook


Știri recente