Festival al românilor de pretutindeni la Covăsânț, Protopopiatul Lipova

Prima ediție a Festivalului de Tradiții și Cântece Patriotice ale Românilor de Pretutindeni, manifestare care încurajează păstrarea obiceiurilor moștenite de la strămoși, s-a desfășurat, duminică, 25 iulie 2010, în Tabăra ortodoxă de păstrare și conservare a tradițiilor românești, a parohiei Covăsînț, Protopopiatul Lipova din Arhiepiscopia Aradului, informează episcopiaaradului.ro.

Astfel, tineri, și nu numai, care trăiesc în Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Ungaria, au fost protagoniștii unui spectacol și au demonstrat că spiritul românesc este păstrat și perpetuat și în afara granițelor țării.

Invitații din străinătate au avut parte de un program divers, din care nu a lipsit o întâlnire cu Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, în cadrul unei vizite la mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul, vizitarea Catedralei arhiepiscopale Sfânta Treime din municipiul Arad, dar și întâlnirile cu credincioșii parohiei Covăsînț, prilej care toți vorbitorii de limbă română să se cunoască, să-și împărtășească impresii, să lege prietenii.

Duminică, 25 iulie, în prima parte a zilei, oaspeții de peste hotare au participat, alături de enoriași, la Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica ortodoxă din Covăsînț, de părintele paroh Mihai Blaj, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După-amiaza festivalul românilor de pretutindeni a debutat cu parada portului popular, formațiile plecând în alai din fața Bisericii ortodoxe până la locul pregătit pentru spectacol, situate într-un peisaj mirific, la poalele dealurilor Podgoriei Aradului.

Participanții au fost întâmpinați cu un cuvânt de bun venit de către Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei care a evidențiat în primul rând folosul cultural și spiritual al festivalului, prilej al cunoașterii și cultivării credinței și datinilor strămoșești și a adresat felicitări și cuvinte de mulțumire protagoniștilor acestei manifestații de aleasă trăire românească, în mod special preotului paroh Mihai Blaj. Organizatorii au primit cuvinte de laudă și de la Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox al Românilor din Ungaria.

De asemenea părintele Ioan Armași, secretar în cadrul Departamentului de relații externe al Patriarhiei Române a prezentat mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cuvinte de apreciere și bun-venit au fost adresate și de către oficialitățile județene și locale, prezente le eveniment.

Comentarii Facebook


Știri recente