Fenomenul migrației europene în dezbaterea tinerilor teologi

Între 20 și 27 august are loc la Halle și Leipzig (Germania), cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cea de-a 17-a întâlnire a tinerilor din Biserica Ortodoxă Română cu cei din Biserica Evanghelică din Germania (Junger Dialog BOR-EKD), tema întâlnirii fiind ‘Misiunea Bisericii în contextul migrației din Europa’, informează „Ziarul Lumina”.

Migrația a fost înțeleasă în multe țări ca o problemă: există provocări legate de limbă, separarea și unificarea familiilor, diversitatea culturală și religioasă, obiceiuri și tradiții ale nou-veniților și ale primitorilor. Din păcate, provocările negative ale migrației sunt mai bine cunoscute decât partea ei pozitivă. Poveștile de succes ale migranților care au contribuit la dezvoltarea socială și economică a societății în care au migrat sunt deseori uitate. Echilibrarea opiniilor cu privire la migrație, abordarea problemelor și dezvoltarea răspunsurilor adecvate sunt provocări la care trebuie să răspundă nu doar factorii politici, ci și Biserica.

Fenomenul migrației are efecte nu doar asupra hărții geografice, sociale, economice, culturale a lumii, ci și asupra hărții eclesiale. De aceea, întâlnirea din acest an a Junger Dialog urmărește o analiză de profunzime a fenomenului migrației în Europa, schimbările, provocările și șansele pe care le aduce migrația și efectele ei asupra Bisericilor. ‘Îmi exprim speranța că acest dialog va contribui la o mai bună înțelegere a migrației prin prisma diversității în societatea europeană de astăzi, că împreună vom elabora răspunsuri adecvate și vom găsi structuri apropiate pentru buna împreună-viețuire, ‘pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici și pentru unirea tuturor’, după cum se roagă Biserica. Sper ca împreună să fim capabili a clădi poduri peste diferențele dintre noi bazate pe contextele diferite și unice ale regiunilor’, a afirmat diac. Cătălin Vatamanu, coordonator al delegației românești din partea Patriarhiei Române.

Florian Krönke, coordonatorul delegației Bisericii Evanghelice din Germania, a declarat: ‘Abordarea temei migrației europene este o responsabilitate a Bisericii, și această misiune nu poate fi ruptă de contextul societății întregi. De aceea este necesar ca Bisericile să facă auzită în societate propria atitudine referitoare la migrație’.

Dialogul tinerilor teologi (BOR-EKD) este o inițiativă de colaborare bilaterală între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică din Germania, începută în anul 1994 la propunerea unor tineri teologi germani și români cu vocație și deschidere ecumenică, cu scopul de a facilita o mai bună cunoaștere reciprocă a teologiei, vieții liturgice, pastorale și misionare a celor două Biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente